Klima- og miljøminister Epsen Barth Eide signerte avtalen sammen med Indonesias miljø- og skogminister Siti Nurbaya Bakar i Indonesias hovedstad Jakarta 12. september 2022. Foto: Biro Humas KLHK.

En ny partnerskapsavtale skal støtte opp om Indonesias planer om å oppnå netto opptak av karbon i 2030, det vil si at opptaket er større enn utslippene.

– Indonesia er verdensledende i å redusere avskoging. Deres innsats og formidable resultater har global betyding i kampen mot klimaendringene. I tillegg er dette uvurderlig for å bevare natur og biologisk mangfold, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide under en signeringsseremoni i Indonesias hovedstad Jakarta mandag.

Nyheten er lagt ut på KLDs nettsider.

Ett år etter bruddet

Dette er så å si på dagen et år siden de to landene forlot det eksisterende regnskogsamarbeidet som ble påbegynt i 2010. Indonesia sa opp avtalen den gangen, etter at de hevdet at Norge hadde fremmet flere krav som ikke var med i den opprinnelige avtalen. Det ble også hevdet at Norge ikke hadde holdt løftene sine, ifølge Bistandsaktuelt.

Bruddet ble svært forsiktig kommunisert fra norsk side.

LES OGSÅ (artikkelen fortsetter under):

Eide signerte den nye avtalen mandag sammen med Indonesias miljø- og skogminister Siti Nurbaya Bakar. Den norske statsråden hyllet Indonesia for å ha redusert sine klimagassutslipp fra tropisk avskoging for hvert av de siste seks årene, slik at de nå kan rapportere det laveste utslippsnivået fra denne sektoren på 20 år.

Den engelskspråklige indonesiske avisen Jakarta Post gjengir også nyheten. Avisen skriver at den forrige avtalen var del av et FN-støttet initiativ som var kritisert for å være ineffektivt.

Flere hundre millioner tonn CO2

Indonesia har ifølge KLD rapportert at avskogingen i skogåret 2019/2020 var 115 500 hektar, nesten 90 % ned fra 1,09 millioner hektar i skogåret 2014/15.

«Når utslippsrapportene er verifisert, utgjør dette ventelig flere hundre millioner tonn CO2 reduserte utslipp fra avskoging alene. I tillegg har Indonesia redusert utslipp fra karbonrik torvmyr drastisk i den samme perioden», skriver departementet. 

Resultatbasert

Espen Barth Eide kaller Indonesias innsats for en suksess som er et glitrende eksempel på at tydelig politikk virker.

– I dag er vi stolte over å kunne innlede et nytt partnerskap med Indonesia for å støtte regjeringens imponerende resultater og ambisiøse planer, sier Espen Barth Eide om det nye partnerskapet.

Det nye skog- og klimapartnerskapet innebærer at Indonesia legger strategien og forvalter midlene, mens Norge gir årlige, resultatbaserte økonomiske bidrag for deler av de oppnådde utslippsreduksjonene. Resultatbaserte utbetalinger skiller seg fra annen bistand ved at resultater må oppnås og bekreftes av uavhengig tredjepart før utbetalingen skjer, understreker Klima- og miljødepartementet.


- Annonse -
Vil du annonsere her?