Klima-aktivisten Kjersti Aspheim møter i Oslo tingrett mandag og tirsdag, tiltalt for å ha deltatt i aksjoner som bruker sivil ulydighet.
Aspheim fra Extinction Rebellion er tiltalt for fem ulike tilfeller av sivil ulydighet under aksjoner. Det er første gang at en aktivist fra Extinction Rebellion stilles for retten i Norge, med påstand om (betinget) fengsel.
Mandag formiddag har Extinction Rebellion tatt oppstilling utenfor Oslo tingrett. Der prøver de å rette oppmerksomheten mot at norske oljeselskap ikke stilles for retten.
«Samtidig som borgere straffes hardt for å bruke fredelige aksjonsformer mot virksomheten som ødelegger menneskers livsgrunnlag», skriver organisasjonen i en pressemelding.
Iscenesetter «drukning i olje»
Aktivistene har satt opp gjennomsiktige glass-tanker med liksom-olje utenfor tinghuset i Oslo. En aktivist befinner seg i hver tank, for å vise hvordan verden ‘drukner’ i olje, og mennesker drukner i flom forårsaket av klimakrisen.
– Fossile brensler er hovedårsaken til klimakrisen. Bare i år har vi sett en rekke grusomme naturkatastrofer, og flommen i Pakistan satte en tredjedel av landet under vann. Mer enn tusen mennesker druknet som følge av et destabilisert klima som øker sjansen for, og dødeligheten av, naturkatastrofer. Å ‘drukne’ i olje er ikke bare en metafor for overflod; det er også bokstavelig, sier Rune Arnestad, en av aktivistene utenfor tinghuset.
– Borgerplikt
Kjersti Aspheim deltok i 2021 i aksjoner rettet mot den norske statens satsing på fossile brensler og det organisasjonen kaller en destruktiv landbrukspolitikk.
– Sivil ulydighet er en borgerplikt i dagens situasjon, og er lakmustesten på et demokrati. Hvordan vi som utøver vår borgerplikt blir behandlet viser hvordan det står til med demokratiet i Norge, sier Kjersti Aspheim om hvorfor hun aksjonerer.
Ifølge pressemeldingen dedikerer 52 år gamle Aspheim mesteparten av livet sitt til aktivisme. Hun mener sterke virkemidler er nødvendige for å trenge gjennom apatien som bekymringsmeldinger blir møtt med av den politiske eliten, heter det.