Truls Gulowsen reagerer på at vi ikke er på COP26-liste om restriksjon på olje- og gassfinansiering. Foto: naturpress. Bakgrunnsbilde fra Nyslott i Finland. Foto: Simo Räsanen / Wikipedia / Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0).

– Pinlig for Norge, mener Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

Finland har som det fjerde nordiske landet nylig iverksatt nye politiske retningslinjer som er i tråd med rådet fra COP26 om å avslutte internasjonal offentlig finansiering av olje- og gass.

De finske restriksjonene trer i kraft gjennom eksportkredittbyrået Finnvera. Det er Oil Change International som melder dette. Finnvera skal ikke lenger støtte ny olje- og gassutvinning eller utvidelser av eksisterende felt. Olje- eller gassfyrte kraftverk kan under visse omstendigheter gis finansiering, for eksempel hvis virksomheten drives i tråd med 1,5 graders målet.

– Norge gir i stedet skattefordeler til petroleumsindustrien

Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, mener Norges posisjon er pinlig.

– Nok en gang skiller Norge seg ut i Norden hva gjelder meningsfylte tiltak for å bremse klimakrisen. Norge trenger desperat å komme i gang med en rettferdig omstilling som støtter oppunder klima og grønne jobber, men i stedet gis det store skattefordeler til petroleumsindustrien som har ført til rekordmange nye prosjekter som suger ressurser og arbeidskraft bort fra andre, mer bærekraftige sektorer, sier Gulowsen.

– Det minste Norge kan gjøre er å stoppe finansiering av fossile prosjekter via internasjonale, offentlige kilder, og heller bruke disse midlene til å støtte fornybart og andre grønne prosjekter som kan bidra til omstillingen i leverandørindustrien til olje- og gass, såvel som til resten av økonomien.

Nesten full stans i Finland

Finland har med sin endrede politikk satt seg på en stadig lengre liste av land som spiller opp til anbefalingen fra klimatoppmøtet i Glasgow i fjor, COP26. Det finske eksportkredittbyrået skaffet årlig 142 millioner USD i kreditter til fossilsektoren i perioden 2018-2020, og bare 24 prosent av midlene var tilgodesett fornybarsektoren. Nå skal nesten all finsk støtte til fossilsektoren opphøre, ifølge Oil Change International.

Blant landene som har sluttet seg til de samme forpliktelsene som Finland, er Storbritannia, Frankrike, Danmark, Sverige og Nederland. Blant landene som har forpliktet seg, men hittil ikke iverksatt i praksis, er USA, Canada, Tyskland, Italia og Nederland.

– Norge risikerer sitt rykte

– Finnveras stans av nesten all finansiering av fossilt er et bra steg framover, og hvis Finnfund gjør likedan vil det bety slutten for Finlands internasjonale offentlige finansiering av fossile brensler. Nå må Norge slutte seg til Glasgow-erklæringe, ellers risikerer de å ble frakjørt av sine naboer, sier Vera Kauppinen, talsperson for organisasjonen Hiilivapaa Suomi, som er medlem i Friends of the Earth.

Finansstrateg i Oil Change International, Adam McGibbon, tror Norge risikerer sitt gode rykte i klimasammenheng hvis ikke Glasgow-erklæringen signeres.

– Hvis USA, Canada, UK og de andre nordiske landene kan skifte all sin internasjonale, offentlige finansiering over til ren energi, da kan Norge også. Før COP27 starter må Norge annonsere sin deltakelse i Glasgow-erklæringen og planlegge for avslutningen av internasjonal, offentlig finansiering av fossilt brensel, sier McGibbon.


- Annonse -
Vil du annonsere her?