Ulf Kristersson på vei til Riksdagen 12. oktober 2022, for å informere om regjerings-forhandlingene. Foto: Wikimedia / Frankie Fouganthin / CC BY-SA 4.0.
- Annonse -
Romina Pourmokhtari, Sveriges nye Klima- og miljøminister. Foto: Wikimedia / Hamid Ershad Sarabi / CC BY-SA 4.0

Tirsdag 18. oktober presenterte Ulf Kristersson den nye regjeringens plattform. Den nye klima- og miljøministeren Romina Pourmokhtari (L) blir statsråd i det som nå skal hete Klima- och Næringslivsdepartementet, hvor energi- och næringsminister Ebba Busch (KD) skal være øverste leder.

Det vil altså ikke lenger eksistere noe eget Miljødepartement under den nye Kristersson-regjeringen. Dette er første gang siden 1987 at Sverige ikke har et eget frittstående miljødepartement.

— Dette er fullstendig hårreisende nyheter fra vårt naboland. En ting er at miljøhensyn ofte taper for næringshensyn, men her blir det institusjonalisert, sier Arild Hermstad i en uttalelse på Twitter. Hermstad er fungerende leder for Miljøpartiet De Grønne i Norge.

Arild Hermstad, portrettfoto
Arild Hermstad, MDG. Foto: Hordaland MDG / Flickr

Kraftige reaksjoner

— Det er veldig illevarslende og forferdelig, sier Birgitta Dahl (S), som var miljöminister da miljødepartementet først ble opprettet, i 1987.

Tidligere miljøminister Per Bolund (MDG) er ikke imponert:

— Det er ikke mulig å få en klarere beskrivelse av hvor lavt denne regjeringen verdsetter miljø og klima. Det er en historisk beslutning som vil få ødeleggende konsekvenser for miljøspørsmål, sier Bolund, som var klima- og miljøminister under Stefan Löfven (S) fram til 2021.

- Annonse -

– At Miljødepartementet legges ned som eget departement og i stedet havner under Næringslivsdepartementet er bekymringsfullt, og signaliserer en alvorlig nedprioritering av miljøpolitisk arbeid. Forholdet bør være omvendt. Ingen næringsvirksomhet på en død planet, sier Naturskyddsföreningens leder Johanna Sandahli en uttalelse.

Sveriges nye trepartiregjering består av Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Liberalerna (L), med Sverigedemokraterna som støtteparti i Riksdagen.

LES OGSÅ


- Annonse -
Vil du annonsere her?