Fire av de 16 som har gått til sak mot staten Montana i USA. Foto: Robin Loznak; Courtesy of Our Children’s Trust
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

16 klimaengasjerte unge i alderen 5 til 22 år sto bak søksmålet, representert av foreningen Our Children’s Trust.

Domstolen i Lewis og Clark fylke har nå konkludert med at et forbud mot å ta hensyn til effekten av drivhusgasser når myndighetene gir ut tillatelser til fossil industri, bryter med delstatens grunnlov.

– Saksøkerne har en grunnleggende konstitusjonell rett til et rent og sunt miljø, som omfatter klimaet som en del av det miljømessige livsgrunnlaget, konkluderer dommer Kathy Seely ved domstolen, som ligger i delstatshovedstaden Helena.

Forbudet som er erklært grunnlovsstridig, ble innført av et republikansk flertall i Montanas delstatsstyre. Rettsavgjørelsen er unik i USA, og miljøforkjempere håper det ender med en rettskraftig dom som danner presedens for lignende søksmål.

— I dag, for første gang i amerikansk historie, avgjorde en domstol realitetsbehandlingen en sak om at regjeringen krenket barns konstitusjonelle rettigheter gjennom lover og handlinger som fremmer fossilt brensel, ignorere klimaendringer og sette unge mennesker i uforholdsmessig fare, sier Julia Olson, administrerende direktør i Our Children’s Trust, i en pressemelding.

Myndighetene i Montana kaller domstolens avgjørelse for absurd og beskylder dommer Seely for å være ideologisk motivert.

Montana er en av USAs største kullprodusenter og utvinner også olje. Delstaten har også en uvanlig progressiv konstitusjon på miljøfeltet, vedtatt på 1970-tallet.

(©NTB)

- Annonse -