Plastsøppel skaper enorme problemer i naturen. Ill.foto: Pixabay.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Alternativet er veldig mye verre, ifølge rapporten.

Hvis ikke man får på plass en konkret avtale med kraftig forsterkede tiltak, finner rapporten Towards Ending Plastic Pollution by 2040: 15 Global Policy Interventions for Systems Change isteden at man kan risikere en dobling av plastforurensingen.

– Nå har vi muligheten til å få på plass en effektiv plastavtale innen utgangen av 2024. La oss samarbeide for å redusere produksjonen og forbruket av plast, sikre en trygg sirkulær omstilling og stanse plastforurensningen innen 2040, for å beskytte menneskers helse og miljøet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: KLD.

Rapporten, som er utarbeidet av Systemiq, foreslår en global pakke på 15 politiske tiltak. Med disse hevder de at man kan redusere produksjon av plast med 30 prosent sammenlignet med 2019-nivå innen 2040, gjennom begrensninger av bruken i engangsplast og mer gjenbruk.

I tillegg mener rapporten at man kan redusere plastforurensing og utslipp av mikroplast med 90 prosent. Selv med disse tiltakene vil 13 millioner tonn plast komme på avveie i naturen, herunder fem millioner tonn mikroplast, heter det i pressemeldingen.

Uten tiltakene vil produksjonen av ny plast øke med 66 prosent i 2040, forurensingen nær dobles, og CO2-utslippene øke med 63 prosent.

Rapporten lanseres tirsdag kveld under FNs hovedforsamling.

(©NTB)

- Annonse -