- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til tips-naturpress@protonmail.com.

Hvor mange ekstremværhendelser tåler forsikringsselskapene? Når vil ekstremvær ramme deg og dine? Hvor mange milliarder klimaflyktninger tåler verdensfreden? Vi er på kurs mot en katastrofal framtid i dag. Akkurat det bør du ha fått med deg.

Norge utvider produksjonen av fossil energi i en krise som i stor grad handler om at vi må avvikle, ikke utvikle olje- og gassnæringen. Utviklingen må fortsette innenfor planetens tålegrenser. California har nylig signert The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty og saksøker oljegiganter for tiår med bedrag. Dette kan man forvente at kommer til Norge.

Du har ikke fulgt med på klimavitenskapen om du tror vi kan vokse oss ut av natur- og klimakrisen med mer areal- og ressursbruk. Vi kutter utslipp i sneglefart her hjemme på grunn av sittende og forrige regjerings politikk. Vi opprettholder etterspørsel av fossil energi der ute.

Vi tjener grovt på en krig på kontinentet vårt. Vi gir litt nødhjelp til Ukraina, mens vi gir russiske oligarker tilgang på sokkelen vår og nå også kinesiske interesser.

De høye strømprisene sendte et sjokk gjennom økonomien til folk og bedrifter forrige vinter. I år ser vi Equinor med større overskudd enn noensinne. Meningsfulle investeringer i ren energi uteblir fra vårt “brede” energiselskap. Resten av oss sliter nå med inflasjon og høye renter vi blant annet kan takke Erna og skatteletten hennes til oljenæringen under pandemien for. Rystad Energy lyver. Ta fra folket og gi til oljebransjen – skikkelig god, borgerlig natur- og klimapolitikk. Du vet, den linja Høyre har representert.

Det virker som at partiet ditt sliter like mye med arroganse og egeninteresse i toppledelsen som det der andre styringspartiet. Er det Finnes eller faglige innstillinger som er førende når Høyre går inn for å ødelegge norske fjorder og sårbare økosystemer som aldri kan erstattes? 

Innsidehandel og inhabilitet er tilsynelatende regelen, ikke unntaket for den som har prøvd å følge med på våre mektigste partier i det siste. I en tid med tillitskrise sparker Høyre nedover. Jeg vil skrive under på at alle bør granskes.

Så, helt til slutt, Ola. Slutt å snakk om natur- og klimapolitikk som om det ikke vil kreve noe av oss alle. Det er ikke et alternativ lenger. Det aller meste på den “glinsende” klimamenyen deres var allerede servert eller utgått på dato. Verdens matvarehandel står på spill på grunn av global oppvarming om dere aldri blir i stand til å gå fra ord til effektiv handling. Vi kan ikke kjøpe mat på butikken selv om vi har masse penger dersom hyllene er tomme.

Det ligger mye ansvar og plikter på nyvalgte Høyre-politikere mange steder i landet nå. Håper vi ser at de får det til å funke. Greta Thunberg–generasjonen er ikke død. Den er ferdig på skolen.

Vi står overfor irreversible tippepunkter, tilhørende dominoeffektmatsystemkollaps, mer ekstremvær og milliarder av klimaflyktninger. Disse er umulig å unngå fullstendig hvis ikke vi stopper nye investeringer i fossil energiproduksjon som olje. Vi må ta forskningen på alvor og stanse oljeletinga. Vi har nok energi å ta av.

Flere kilder:

https://bg.copernicus.org/articles/17/4815/2020/

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1910114117

https://www.ecowatch.com/climate-refugee-2050-2647788456.html

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03821-8


Innlegget er først publisert på skribentens blogg.

- Annonse -