(Transit Magasin / Naturpress / NTB-Reuters) Verdens etterspørsel etter fossilt drivstoff når toppen i 2030 etter hvert som det blir flere elektriske biler og Kinas vekst reduseres, mener IEA.
Det er bare litt over 6 år fram i tid. IEAs World Energy Outlook ble presentert i dag.
World Energy Outlook fra Det internasjonale energibyrået (IEA) belyser årlig de globale energiutfordringene i forkant av FNs klimakonferanse, COP28, som i år finner sted i Dubai.
IEA og OPEC ikke på linje
Rapporten til Det internasjonale energibyrået (IEA) er i strid med OPECs oppfatning om at etterspørselen kommer til å vokse lenge etter 2030, og at det derfor trengs milliarder til nye investeringer.
Forrige uke – under det regionale klimamøtet i Riyadh i Saudi-Arabia, argumenterte Opec-ledere for betydningen av fossilt brensel i energiomstillingen.
IEA derimot mener det ikke er behov for flere investeringer i utvinning av olje, gass og kull siden det er åpenbart at etterspørselen etter hvert synker på grunn av en ustoppelig overgang til ren energi.
– Overgangen til ren energi skjer over hele verden. Det er ikke et spørsmål om når det skjer, men hvor snart det skjer. Og jo før, desto bedre for oss alle, sier IEAs direktør Fatih Birol.
Ikke desto mindre tror IEA at etterspørselen uansett vil være altfor høy til at det er mulig å nå målene til Paris-avtalen om å stanse den globale oppvarmingen på 1,5 grader.
LES OGSÅ: IKEA, Volvo og Fortum blant 130 konserner som krever utfasing av fossile brensler
I Norge har regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet avvist en stans i leting etter ny olje og gass for Norges del. Men 26. konsesjonsrunde er utsatt ut denne stortingsperioden. Letingen nå skjer i henhold til de årlige, såkalte TFO-tildelingene, som er leting i kjente sektorer i Nordsjøen.
Flere har tilgang til energi
Fjorårets rapport fra IEA fortalte at mennesker uten tilgang på energi økte for første gang på flere år, er trenden positiv igjen i 2023, viser tall fra IEAs World Energy Outlook.
80% av de som mangler strøm, 600 millioner mennesker, bor i Afrika sør for Sahara. I denne regionen er enkle solcelleanlegg med batterier og energieffektive løsninger særlig viktige bidrag til at flere får tilgang.
IEA anslår at antallet mennesker med tilgang til denne typen løsninger i Afrika sør for Sahara har økt med rundt 25 millioner siden 2019, og passerte 45 millioner i 2022.
– Tilgang til energi er en forutsetning for jobbskaping, økonomisk vekst og forbedret levestandard i utviklingsland, og dette er derfor et viktig satsningsområde for oss, sier Birgit Edlefsen, senior investment manager i Norfund.
1,8 millioner nye husholdninger fikk tilgang til elektrisitet gjennom selskapene Norfund har investert i innen såkalt offgrid og minigrid i 2022, viser Norfunds årsrapport.
(©NTB)