EXPO CITY DUBAI: FNs 28. klimatoppmøte arrangeres i Dubai fra 30. november til 12. desember. Foto: mediaoffice.ae.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Nå står det om tilliten til om FN virkelig er en betydningsfull arena for å håndtere klimakrisen.

FN klimakonvensjon (UNFCCC) og de årlige statspartsmøtene har vært verdens viktigste forhandlingsrom for å løse klimakrisen. Klimarapportene fra FNs klimapanel (IPCC) har gitt den kunnskapen vi behøver for å reagere.

Årets klimatoppmøte (COP28) arrangeres i Dubai i De forente arabiske emirater (UAE), verdens fjerde største oljeproduserende land i 2022. (Norge på femte plass.) 

Klimatoppmøtet i ørkenstaten kommer etter et år preget av ekstremvær:

Flommen i Pakistan høsten 2022 krevde nærmere 2000 liv, syklonen Freddy rammet Malawi, Mosambik og Madagaskar hardt våren 2023. Sommeren 2023 ble greske øyer rammet av skogbrann, og Hellas ble rammet av ekstreme nedbørsmengder i september. Skogbranner herjet på Sicilia og Algarve-kysten. Kina og Mongolia ble rammet av hetebølger i juni. Mennesker mistet livet Islamabad på grunn av ekstremt høye temperaturer. 

Dette er bare noen få eksempler. Men de burde være tilstrekkelige til å sette årets klimatoppmøte øverst på prioriteringslisten for våre statsledere.

LES OGSÅ: Hva er COP28 i Dubai – og hvorfor er dette møtet viktig?

Omstridt lederskap

Oppkjøringen til klimatoppmøtet i Dubai har vært preget av kontroverser.

Sultan al-Jaber er valgt av vertslandet til å være president for årets klimatoppmøte COP28. Han er samtidig toppsjef i Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), som er emiratenes nasjonale oljeselskap — en av verdens største oljeprodusenter. 

Al-Jaber er også den første konserndirektøren som leder FNs klimaforhandlinger. 

Det er riktignok slik at COP-presidenten velges av vertslandet, uten involvering av FNs generalsekretær eller sekretariatet for FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC). 

Pan African Climate Justice Alliance (PACJA), et nettverk av over 1.000 organisasjoner fra 48 land i Afrika, mener utnevnelsen av al-Jaber er et lavmål. PACJA er kritiske til at selskaper og enkeltpersoner «kan få grønnvaske sine forurensende aktiviteter gjennom deltakelse på den årlige klimakonferansen», og er bekymret for innflytelsen som olje- og gassrepresentanter har på konferansen.

Tidligere FN-direktør Svein Tveitdal har fulgt klimatoppmøtene siden 1990-tallet og mener utviklingen ikke er lovende: «Når en oljesjeik leder COP28 – hva betyr dette for forhandlingene som snart skal begynne?» spør Tveitdal retorisk i et innlegg på nettsidene til Besteforeldrenes klimaaksjon

Manon Aubry, parlamentsmedlem i Frankrike, har beskrevet utnevnelsen av al-Jaber «som å ha en multinasjonal tobakkprodusent til å føre tilsyn med det interne arbeidet til Verdens helseorganisasjon».

Grønnvasking

En nylig publisert rapport avslører at COP28-sekretariatet har satt migrantarbeidere til å forberede FNs klimatoppmøte under ekstrem varme, og har brutt emiratenes egne arbeidsrettsregler.

Det var i september 2023 at migrantarbeidere ble plassert på jobb utendørs under ekstrem varme, på området hvor De forente arabiske emirater skal arrangere FNs klimatoppmøte i desember.

De forente arabiske emirater benytter migrantarbeidere i svært stor utstrekning. Menneskerettighetsbruddene i landet er systematiske.

23 organisasjoner krever at UAE løslater fengslede menneskerettsaktivister før høstens klimatoppmøte: «COP28 vil sette søkelyset på disse spørsmålene og gir en mulighet til å legge press på UAE», uttalte utreder for Fairsquare, Marilyn Croser, til Transit Magasin nylig.

I mai ble det avslørt at COP28-presidenten al-Jaber forsøkte å «grønnvaske» eget image etter at det ble kjent at ansatte i hans team har redigert Wikipedia-sider, med innhold som fremhever hans rolle som administrerende direktør i ADNOC, det statlige oljeselskapet.

Al-Jabers team skal ha redigert COP28-informasjon på Wikipedia og der lagt inn sitat fra en lederartikkel som hevder at sultan al-Jaber er «nøyaktig den typen allierte klimabevegelsen trenger».

I juni ble det kjent at over 100 falske sosiale medier-kontoer har promotert og forsvart sultan Ahmed al-Jaber som leder for COP28. Al-Jaber er en «alliert som klimabevegelsen trenger», heter det i et innlegg på Twitter. Medium var en annen plattform som ble benyttet.

Fossilindustrien godt representert

Antall representanter fra private selskaper og antall representanter fra fossilindustrien som deltar på FNs klimatoppmøte øker fra år til år. I Dubai blir det igjen rekord. 

Private selskaper kan kjøpe seg inn. Årets priser er også rekordhøye. COP28-sekretariatet inviterer bedrifter til å betale for plassering, akkreditering og taletid under FNs klimatoppmøte i Dubai, med sponsorpakker på opp til 8,2 millioner USD, tilsvarende 87 millioner norske kroner, ifølge lekkede dokumenter. 

Undertegnede har ikke næringslivsskrekk. Privat sektor må med i den grønne omstillingen, og små og store selskaper har sin rolle, selvfølgelig. Vi må bare avveie makt og representantskap. 

Avsløringene som kom tidligere i år om muligheten til å kjøpe seg taletid under COP28 i Dubai forteller at makt har blitt proporsjonalt med pengesekkens størrelse under årets klimatoppmøte.

Jeg tenker det i hovedsak er bra at store internasjonale konsern stiller krav til verdens ledere som nå forbereder seg til det som bør være et av årets viktigste internasjonale toppmøter. 

I et felles brev – datert 23. oktober – ber 131 internasjonale konsern og verdens ledere om å bli enige om en tidslinje for stanse bruken av fossile brensler. Kravet er adressert til ministre og politikere som skal møtes i Dubai.

Vi må tro på dem når de sier at «våre virksomheter merker virkningene og kostnadene ved økende ekstremvær som følge av klimaendringer».

Klimaendringene påvirker inntekt og bunnlinje – negativt. IKEA, Volvo og Fortum blant konsernene. 

Tegn til omprioritering

I august ble det kjent at ingen av Sveriges største miljøorganisasjoner reiser til klimatoppmøtet.

I august ble det kjent at svenske Naturskyddsföreningen ikke vil prioritere å sende en delegasjon til FNs klimatoppmøte. I år er første gang på ”jättejättelänge” Sveriges største miljøorganisasjon ikke deltar, sier generalsekretær Karin Lexén. «En nedprioritering, ikke en boikott», uttalte hun.

Naturskyddsföreningens kollegaer i norske Naturvernforbundet har enn så lenge signalisert at de har planer om å følge vanlig praksis, men leder Truls Gulowsen har presisert overfor Transit Magasin at endelig avgjørelse ikke er tatt.

Det ventes at Norge sender en stor delegasjon, toppet med to statsråder. Både Espen Barth Eide og Andreas Bjelland Eriksen skal til Dubai. Selv om vi ikke stod på talerlisten da FNs generalsekretær holdt klimatoppmøte under FNs høynivåuke i New York, i september.

Barth Eide var forrige uke på et forberedende COP28-møte i Dubai, hvor han kom hjem med optimisme og meldte om at «COP28 kommer etter planen til å legge mer vekt på behovet for energiomstilling til utslippsfri energi enn noe tidligere klimatoppmøte har gjort».

Men denne planen kan falle om graden av pengemakt og grønnvaskingskampanjer får sparke beina under verdens viktigste klimamøte, og dermed redusere betydningen av de offisielle forhandlingene.

Undertegnede planlegger å reise til Dubai i desember for å rapportere. Det er en tillitskrise til FNs klimaapparat som pågår. Og vi har få andre alternativer enn FN. Jeg håper å kunne rapportere hjem at tilliten til FNs klimaforhandlinger ikke har nådd et bunnpunkt.

SE DOKUMENTAR: Den norske Qatar-debatten: Kampen om sannheten

TRANSIT MAGASIN FØLGER COP28 – LES ALLE SAKER HER


- Annonse -