XR-aksjonister utenfor Folkets Hus i Oslo, torsdag morgen. Foto: XR.

Tirsdag morgen aksjonerte om lag 25 personer fra klimaorganisasjonen Extinction Rebellion utenfor LOs lokaler i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo.

– Aksjonen er en del av en større kampanje vi i dag innleder mot lobby-organisasjonen Konkraft, som aktivt jobber for usolidariske rammebetingelser for norsk petroleumsvirksomhet, sier Fredrik Glad Gjernes, talsperson for Extinction Rebellion, i deres pressemelding.

«Vis ekte solidaritet med arbeidere og kloden. LO må kreve stans i videre oljeleting. LO må kreve jobbgaranti for oljearbeidere i den grønne omstillingen», var XRs slagord under demonstrasjonen. 

Noen ansatte gav XR medhold

Ifølge XRs pressemelding hadde LO bedt alle sine ansatte bli hjemme for dagen, men enkelte kom likevel på jobb. For å komme seg inn på kontoret måtte LO-ansatte og besøkende passere 2 oljetanker med mennesker som «druknet» i olje. Ved inngangen fikk de direkte spørsmål fra aktivistene om de var for eller i mot å lete etter flere nye oljefelt. Enkelte svarte at de var sterkt imot, skriver XR.

En appell var rettet direkte til LOs  2. nestleder Steinar Krogstad, som repliserte » … det er viktig at Norge leverer stabilt med både olje og gass inntil vi har rene alternativer på plass.»

Anklager LO for å lobbe for oljeindustrien

Glad-Gjernes mener LO har mistet sitt begrep om solidaritet.

– Vi har ikke tid til flere utsettelser av det grønne skiftet. De mest sårbare i verden dør allerede som en direkte følge av vår petroleumspolitikk. Jeg kjente LO som en viktig og mektig organisasjon som tok kampen for de svakeste i samfunnet. Nå bruker de sin makt og posisjon til å lobbe for den kanskje rikeste industrien i verden, og bidrar til at verdens fattige blir de første som ofres i fossilindustriens jakt på mer penger.

Glad-Gjernes sier at oljebransjens menneskerettighetsbrudd og svik mot framtida blir glattet over (av LO, red. anm.) med unnskyldninger om å skape noen tusen norske arbeidsplasser.

– Grønn omstilling og jobbgaranti for oljearbeidere vil være det første skritt på veien mot en levelig klode for alle, sier Glad-Gjernes.

Vi ha LO ut av KonKraft

KonKraft, som XR vil at LO forlater, er en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norges Rederiforbund, Norsk Industri og Landsorganisasjonen, Industri Energi og Fellesforbundet. 

– Vi mener at KonKraft skal reorganisere seg. Det er en saftig lobbyallianse. Det er veldig uheldig at de fortsetter med sitt arbeid når klimakrisen er så akutt, sier Fredrik Glad-Gjernes til Fri Fagbevegelse.

XR lanserer som et alternativ at KonKraft omgjøres til en lobbyallianse for grønne subsidier til arbeidsplasser som er bærekraftige og har lave utslipp per ansatt.


- Annonse -
Vil du annonsere her?