Gytis Blazevicius er ny leder av Natur og Ungdom.
Gytis Blazevicius er ny leder i Natur og Ungdom. Han lover videre kamp for Førdefjorden uansett utfall av rettssaken. Foto: Natur og Ungdom.

Onsdag ettermiddag blir dommen fra Oslo tingrett offentliggjort. Har staten rett i at dumping av gruveavfall i Førdefjorden er lovlig?

– Vi er utrolig spente. Dette blir en skjebnedag for Førdefjorden, sier Gytis Blazevicius, nyvalgt leder i Natur og Ungdom. Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for tillatelsen til dumping av gruveavfall i Førdefjorden. 

De to miljøorganisasjonene tror på seier og håper at dommen fra Oslo tingrett vil sette en endelig stopper for gruveselskapet Nordic Minings prosjekt med dumping av gruveavfall i fjorden.

– Uansett utfall kommer vi til å fortsette kampen for Førdefjorden, sier Blazevicius.

Han ønsker overfor Naturpress ikke å gjette på utfallet, men sier det uansett vil være en seier for naturen.

– Hvorfor?

– Fordi det avklarer hvilken jus som skal gjelde. Dette er en vanskelig sak med store vurderinger. Det blir enklere både for oss i miljøbevegelsen og for næringslivet framover, etter en dom.

Naturforvaltning som ikke fungerer er hjertesak

– Hva synes du om at mye av miljøkampen har foregått i rettssalene i de senere årene?

– Jeg synes det er bra, av de samme årsakene. Men i Norge har det jo vært veldig dyrt å være i retten, mye dyrere enn i andre land som har hatt mange slike rettssaker.

– Har du en hjertesak i miljøarbeidet?

– Naturforvaltningen, som ikke fungerer. Det blir feil å legge det meste av ansvaret på kommunene, slik det er nå.

– Du har vært i NU siden 2017. Hva gjorde at du ble engasjert i miljøsaken?

– Det gav mening. Det er vanskelig å forstå at noen ikke velger å bli engasjert i miljøsaken, egentlig.

– Har jusen på vår side

Siden 2008 har miljøvernere kjempet for å hindre at gruveselskapet Nordic Mining skal få dumpe gruveavfall i fjorden. I 2022 saksøkte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom staten, og rettssaken fant sted i Oslo tingrett fra 18. september til 4. oktober i fjor.

– En seier vil bety slutten på at myndighetene med viten og vilje kan tillate forurensning som ødelegger norske fjorder og havområder, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

– Staten kan ikke få fortsette å ødelegge naturen, i strid med våre egne lover. Vi har både jusen, fornuften og naturen på vår side, sier Gulowsen.

Store naturverdier

Statens egen faginstans Havforskningsinstituttet har frarådet prosjektet og uttalt at det «ikke er bærekraftig bruk av fjorden». Men staten har gitt gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å utvinne mineralene rutil og granat i åpent dagbrudd i Engebøfjellet med deponering av opptil 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

Gruveselskapet er i gang med byggingen av sitt anlegg på Engebø, og produksjonen er planlagt å starte senere i år. Ifølge Naturvernforbundets pressemelding er det registrert store naturverdier i Førdefjorden. Sjøbunnen i området der det skal dumpes gruveavfall fikk høyeste score i en undersøkelse fra Havforskningsinstituttet i 2023. Det er første gang at EUs vanndirektiv og mineralavfallsdirektiv prøves i retten i forbindelse med forurensning av vannressurser i Norge.


- Annonse -
Vil du annonsere her?