John Kerry slutter som klimautsending for USA.
John Kerry var sentral under utarbeidelsen av Parisavtalen. Nå skal han bidra til at Joe Biden vinner valget. Foto: Rhododendrites / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

John Kerry trekker seg fra vervet som USAs klimautsending for å drive valgkamp for president Joe Biden.

Kerry orienterte staben sin om beslutningen lørdag etter å ha snakket med president Biden onsdag tidligere i uken, opplyser en talsmann for Kerrys kontor.

Ifølge nettstedet Axios slutter Kerry senere i vinter, men det oppgis ikke eksakt når. Han har vært USAs klimautsending siden januar 2021. Kerry skal ifølge New York Times ha planer om å representere USA som klimautsending både under World Economic Forum i Davos og på et IEA-møte i Paris. Begge møtene skjer i februar.

Involverer fossilindustrien

Under COP28 i Dubai i november og desember ifjor var den sterke representasjonen fra oljebransjen et tema, og også det faktum at klimakonferansen ble ledet av Sultan Al Jaber, toppsjefen i det nasjonale oljeselskapet i de Forente arabiske emirater. John Kerry uttalte seg om dette i et intervju med magasinet Time, og var ikke negativ til den tunge involveringen til fossilindustrien.

– Hvis du vil ha dem (fossilselskaper, journ. anm.) til å ta i bruk karbonfangst- og lagring, redusere utslippene sine, håndtere metanutslipp – hvis du vil ha dem til å gjøre alle disse svært viktige tingene vil du ikke få det gjort hvis du sitter der og snakker om å stenge butikken deres, sa Kerry.

Ledet USA på tre klimatoppmøter

80-åringen er ikke helt ukjent med valgkamp. I 2004 var han Demokratenes presidentkandidat, men tapte for George W. Bush, som ble gjenvalgt til en ny periode.

Fra 2013 til 2017 var han USAs utenriksminister under president Barack Obama.

Som spesialutsending har han hatt ansvaret for Biden-administrasjonens diplomatiske arbeid på klimaområdet.

Kerry har ledet USAs delegasjoner på tre FN-klimatoppmøter. Han var sentral i arbeidet med å få forhandlet fram Parisavtalen i 2015.

Forhandlet mye med Kina

Kerry hadde i flere år samarbeidet effektivt med Kina, til tross for et vanskelig diplomatisk forhold mellom Washington og Beijing. De to landene sto samlet på klimatoppmøtet i Dubai i desember, der forhandlere klarte å få på plass en historisk, men utvannet, avtale om overgang fra olje, gass og kull.

Kerry hadde en måned tidligere tatt imot sin kinesiske motpart Xie Zhenhua i California. Der kom USA og Kina til enighet om en klimaplan som delvis fungerte som grunnlag for den nesten 200 land store Dubai-avtalen som så dagens lys i desember.

Lørdagens nyhet om at Kerry gir seg, kom dagen etter at Xie gikk av som Kinas klimautsending av helsemessige årsaker.


- Annonse -