Extinction Rebellion utenfor Scandic Hotel i Sandefjord.
Aksjonister fra Extinction Rebellion startet lydbråk utenfor Scandic Hotell klokken halv seks i dag tidlig (bildet nederst). De tre små bildene øverst er fra gårsdagens aksjoner. Alle foto: XR.

Onsdag tidlig morgen var klimaaksjonister fra Extinction Rebellion utenfor romfløyene på Scandic Park i Sandefjord og lagde mest mulig støy.

Hotellet huser oljeseminaret til Norsk Petroleumsforening, som startet i går og blir avsluttet i dag.

På bildene og videoene som Extinction Rebellion har lagt ut ser det ut til at ingen hotellgjester har vinduene på luftegløtt i det kalde været, men bråket var nok uansett kraftig nok til å nå inn til de som ikke sov altfor tungt klokken 05.30 da støyen startet.

Årsaken til demonstrasjonene er at regjeringen benytter anledningen til å annonsere utdeling av nye oljeletelisenser.

Tirsdag var noen av aksjonistene utkledd som politistyrker. Foto: Extinction Rebellion.

62 nye oljelisenser

Energiminister Terje Aasland varslet på sin tale på seminaret tirsdag at regjeringen i år deler ut nye 62 oljelisenser. Dette er en betydelig økning fra i fjor, da det ble delt ut 47 lisenser. Av årets tildeling er 29 TFO-lisenser i Nordsjøen, 25 i Norskehavet og 8 i Barentshavet.

Talsperson for Extinction Rebellion, Jonas Kittelsen, uttaler dette i en pressemelding:

– Oljemakta har kommet hit for å feire 62 nye oljelisenser. Dette er feil type feiring. Å dele ut nye oljelisenser i 2024 er uansvarlig, kriminelt og dødelig. Derfor har vi rave utenfor deres hotell, vi feirer livet og naturen. Vi er vekkerklokken som roper: ingen nye oljelisenser. Stopp utviklingen, start avviklingen. Start den nødvendige, rettferdige og grønne omstillingen.

Aksjonistene sperret inngangene til hotellet under gårsdagens aksjoner. Politi fikk sluset seminardeltakerne inn, men seminaret ble noe forsinket, ifølge Sandefjords Blad. I en av sekvensene var en gruppe XR-aksjonister utkledd som politi, noe de ble kritisert for.

Energiminister Terje Aasland ble spurt av E24 om han lot seg påvirke av demonstrasjonene.

– Nei, det gjør det ikke. Men det å ytre seg er en viktig del av demokratiet og det står det respekt av, var Aaslands svar.

Haltbrekken: – Dypt uansvarlig

Også enkelte politikere reagerer negativt på regjeringens kraftige satsing på ny oljeleting. SVs Lars Haltbrekken er en av dem.

– De deler ut dobbelt så mange lisenser i Barentshavet i år som i fjor. Det er dypt uansvarlig, sier Haltbrekken, ifølge NTB.

Han minner om at klimakrisen er et faktum.

– I fjor sommer så vi ekstremtørke i Europa, temperaturrekordene har falt en etter en det siste året. Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan brenne hvis vi skal nå klimamålene, sier Haltbrekken.

Video (kilde: XR) fra tidlig onsdag morgen utenfor Scandic Park:


- Annonse -
Vil du annonsere her?