Matsvinn. Meny.
Matsvinnet går ned i norske matbutikker. Ill.foto: Meny.

Matsvinnet gikk ned med 11 prosentpoeng i 2023, og forlenget en synkende trend som har vart siden 2015.

Norske butikker kaster mat for mer enn 3 milliarder kroner hvert år. Målt i tonn er det snakk om 63 150 tonn i året (2021-tall). Men det jobbes med problemet.

På de siste ni årene har vektsvinnet hos Meny gått ned med 45 prosent, melder butikkjeden. Verdimessig er det en reduksjon på 24 prosent siden 2015. Reduksjonen er lavere i verdi enn i tonn blant annet fordi matsvinn-kuttene ikke er like høye på kjøtt som på bakervarer, frukt og grønnsaker, og fordi kjøtt er en dyrere varegruppe, blir det opplyst.

– Vi er langt fra i mål, men er glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i Meny.

Hun forteller at arbeidet med matsvinn ikke alltid er like enkelt, siden butikkene også skal ha «masse ferskvarer, stort brødutvalg og duftende varmeskap».

Ikke i mål

Ifølge Skjønhaug jobber butikkjeden med matsvinn langs to akser. Den ene aksen er presise bestillingsrutiner og god varelogistikk slik at det ikke blir mat til overs. Den andre er at det fins gode rutiner og verktøy for å redde eventuell overskuddsmat.

– I fjor traff vi bedre på bestillinger enn noen gang før, og vi reddet også mer overskuddsmat enn tidligere år, sier Skjønhaug, som understreker at Meny langt fra er i mål med sitt matsvinnsarbeid. Det jobbes med økt intern bevisstgjøring, bedre rutiner og nye tiltak.

– Men vi tar med oss at vi i 2023 reddet fire ganger så mye overskuddsmat i tonn som i 2015. Innsatsen nytter. Vi må takke våre ansatte, men også kundene våre som er flinke til å benytte seg av våre nedprisingstilbud, sier Skjønhaug.

Må legge mer trykk på kjøtt

Både salget av gårsdagens brød, omplassert frukt og grønt og redusert pris på bakervarer før stenging har økt i 2023, det samme har donasjon til veldedighet, opplyser butikkjeden Meny. Antall varer solgt i nedprisingsdisken var relativt stabilt mot 2022, det samme gjaldt antall matposer reddet via Too Good To Go.

En ny QR-kode med et tilhørende teknologisystem ble delvis innført i Meny-butikkene våren 2023. Det skal bidra til ytterligere reduksjon av svinn.

– Vi må legge ekstra trykk på kjøtt, ikke minst fordi dette er en kostbar og CO2-intensiv vare. Vi har fått ny teknologi som vil bidra betydelig her de neste årene, sier Skjønhaug.

LES OGSÅ


- Annonse -
Vil du annonsere her?