Extinction Rebellion i Brüssel.
Dette stillbildet fra en X-video fra Extinction Rebellion Belgium, viser politiets bruk av vannkanoner. Foto: Skjermdump / X / XR Belgium.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Klimaaksjonsgruppen Extinction Rebellion Belgium fordømmer det de kaller «uforholdsmessig politivold».

Denne politivolden ble utøvd mot ikke-voldelige demonstranter som ble oversprøytet med en vannkanon under en protest i Brussel der kravet var å få en slutt på subsidiering av fossilt brensel.

Hundrevis av Extinction Rebellion-ledede klimaforsvarere blokkerte lørdag Rue Belliard i det europeiske kvarteret i Brüssel, EUs de facto hovedstad, under EU Open Day. Denne dagen åpnes dørene for publikum i den 27-nasjoners store blokken. I det som Extinction Rebellion kaller «en politirespons uten sidestykke», brukte offiserer en lastebilmontert vannkanon mot demonstrantene. Noen av dem skal angivelig ha blitt slått med batonger.

Politiet i Brussel sa at 132 aktivister ble arrestert. Flere hadde limt seg fast til bakken.

«Politiets oppførsel mot ikke-voldelige demonstranter som utøver sin forsamlingsfrihet er ulovlig og autoritær,» sa Extinction Rebellion Belgium i en uttalelse lørdag.

– Bruken av vannkanoner mot fredelige demonstranter er til stor bekymring, la gruppen til. – Vi oppfordrer politiet til å vise tilbakeholdenhet og respektere retten til å demonstrere fredelig og uten vold.

Aktivistene ber europeiske regjeringer om å slutte å subsidiere fossilt brensel i det vi står midt oppe i en forverret krise for planeten. De krever også at det erklæres en klimakrise.

– Nasjonale og europeiske myndigheter bruker minst 405 milliarder euro hvert år på å subsidiere store selskaper innen fossilindustrien, sa talsperson for de protesterende, Bertina Maes til The Brussels Times. – Det er ti ganger mer enn det som brukes på klimapolitikk.

Ifølge Maes brukte den belgiske regjeringen alene så mye som 20 milliarder euro (21,5 milliarder dollar) på subsidier til fossilt brensel i 2020. Det er mer enn 2 % av landets bruttonasjonalprodukt.

– Det faktum at nasjonale myndigheter subsidierer fossilt brensel er beslektet med en forbrytelse mot menneskeheten, uttalte Maes.

Helgens demonstrasjon og arrestasjoner kommer en måned før EUs parlamentsvalg. I følge en undersøkelse (Eurobarometer) fra april utført av Europaparlamentet, er klimatiltak den femte viktigste saken for velgerne, etter fattigdom og sosial eksklusjon, helse, arbeidsplasser og forsvar og sikkerhet.


Artikkelen er først publisert av Common Dreams, under CC-lisens.

Kjære leser, når du først er her: Det er et slit å drive avis, og Naturpress har ingen millionærer i ryggen. Vi mottar heller ikke pressestøtte, og er helt avhengig av betalende abonnenter. Å abonnere koster kun 83 kr / mnd hvis du kjøper for ett år. Velkommen!

Her kan du kjøpe ditt abonnement.

- Annonse -