Greenpeace. Equinor.
Fra aksjonen til Greenepeace i Equinors lokaler i dag. Foto: Greenpeace.

Equinor samarbeider med Ithaca Energy på oljefeltet Rosebank utenfor Shetlandsøyene.

Ithaka Energy er britiskbasert, men israelskeid, og er et datterselskap av det israelske energiselskapet Delek Group.

Delek står på FNs liste over selskaper som driver næringsaktivitet i okkuperte områder i Palestina. Både Oljefondet og KLP har ekskludert selskapet, ifølge Greenpeace, som i dag protesterer mot Equinor ved å okkupere resepsjonen deres i hovedbygget på Fornebu.

Aktivister har med seg soveposer, telt og proviant.  

– Jeg aksjonerer i dag fordi jeg vil vise Equinor-ansatte grusomhetene selskapet de jobber for bidrar til. Jeg håper denne aksjonen vil være en øyeåpner for mange, og at Equinor umiddelbart tar grep og avslutter det kvalmende samarbeidet med Ithaca, sier en av aktivistene, Cinta Hondsmerk, i en pressemelding.

– Nytt lavmål

Aksjonistene kjøper ikke Equinor-ledelsen argumentasjon om at samarbeidet er uproblematisk, fordi Ithaca og Delek er to separate juridiske enheter. Greenpeace påpeker at Delek eier majoriteten av aksjene i Ithaca, som innebærer at «store deler av inntektene fra driften av Rosebank vil gå til Delek.»

– Equinors kyniske argumenter for at Ithaca Energy er et stuerent selskap holder ikke når vi vet at milliarder av kroner vil havne i Deleks skitne hender. Denne profitten bidrar til å opprettholde israelske bosettinger og forverre palestinernes lidelser. Dette er et nytt lavmål for Equinor, og beviser igjen at de setter skitten profitt over mennesker, klima og natur, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

Greenpeace har også sendt brev – med tilhørende underskriftskampanje – til næringsminister Cecilie Myrseth og Equinor. Kravet i brevet er at Equinor umiddelbart avslutter samarbeidet med Ithaca Energy og skrinlegger Rosebank. 

– Tidligere i år frarådet regjeringen sterkt norske selskaper å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde folkerettsstridige israelske bosetninger. Dette må også gjelde for Norges største selskap, som selv påstår at de har høy respekt for menneskerettigheter, sier Pleym.


- Annonse -
Vil du annonsere her?