Vil Storbritannias statsminister gjøre om på Rosebank-beslutningen? Håpet lever hos Stella Kahn (t.v.), mens David Whitehouse (t.h.) er bekymret over hva Labour vil gjøre med oljeindustrien. Foto: Uplift UK / Labour / Offshore Energies UK.

Storbritannias nye statsminister Keir Starmer har ikke markert seg som klimapolitiker. Politikken som Labour gikk til valg på, peker likevel mot innstramminger for oljebransjen.

I sitt manifest som valgvinneren Labour gikk ut med i forkant av valget, varsles det en ny retning for den britiske klimapolitikken:

«Vi vil ikke gi nye lisenser for leting etter nye (olje og gass; red.anm.) -felter fordi de vil ikke gi en penny mindre på (strøm)regningen, vil ikke gi oss energisikkerhet, og vil kun akselerere den voksende klimakrisen. I tillegg vil vi ikke dele ut nye kullisenser, og vi vil forby fracking for godt».

Dette er ord som klimaorganisasjoner setter sin lit til, etter at det nylig avholdte parlamentsvalget i UK gav regjeringsskifte. Erklæringen over er en del av valgmanifestet, eller programmet om du vil, til Labour.

Tror Rosebank påvirkes

De to miljøorganisasjonene Uplift UK og Greenpeace satser på at bordet fanger.

– Dette valget vil ha innvirkning på Equinors Rosebankfelt. For det første har Labour en mer progressiv linje på klima, og har tidligere sagt at de ikke støtter utviklingen av Rosebank. Både Uplift og Greenpeace har saksøkt den forrige regjeringen for godkjennelsen av Rosebank-feltet, som vi mener er ugyldig. Det blir opp til Labour om de vil bruke ressurser på å forsvare den forrige regjeringens beslutning, sier Tessa Khan, menneskerettighetsadvokat og leder for Uplift UK, i en pressemelding.

– De konservative var tydelige i sin støtte til Equinors Rosebankfelt. Som Storbritannias største uåpnede oljefelt, har det ingen plass under en regjering som tar klima på alvor, sier Tessa Khan, menneskerettighetsadvokat og leder for Uplift UK, sier Kahn.

De Grønne – The Greens – som gikk fra ett til fire parlamentsmedlemmer i valget, ønsker å bruke sin forbedrede posisjon til å holde Labour ansvarlig innen klimaspørsmål. Partiet har som eget prosjekt i sitt partiprogram at de vil stoppe Rosebank om de kommer i posisjon. 

LES ALLE ARTIKLENE I NATURPRESS OM ROSEBANK HER

Starmer har signalisert at Rosebank får drifte

Rosebank er det største uåpnede feltet på britisk side i Nordsjøen. Ifølge Rystad Energy inneholder feltet hvor Equinor er operatør, om lag 500 millioner fat olje.

Men selv om Labour har varslet en strammere regulering av oljeutvinningen, ser det foreløpig ut til at Starmer kommer til å følge opp linjen til det konservative partiet når det gjelder Rosebank-feltet.

Ifølge den skotske avisen The National bekreftet Starmer i fjor høst at Labour vil støtte de allerede innvilgede olje- og gasslisensene i Nordsjøen, opprettet av det konservative partiet, Tory.

– Dypt bekymret

Oljebransjen i Storbritannia er likevel ikke beroliget. Interesseorganisasjonen Offshore Energies UK har etter valget lagt ut en melding på sine nettsider der toppsjef David Whitehouse uttaler seg:

– Menneskene i vår sektor, og investorene, er fortsatt dypt bekymret over Labours forslag om innføring av en økt gevinstbeskatning og stans i nye lisenser. Politikk som dette, hvis den er dårlig håndtert og uten at industrien høres, vil true arbeidsplassene og undergrave avkarboniseringen av den britiske økonomien. Detaljene betyr noe, sier Whitehouse.

Uroen kan også leses av at den samme Whitehouse kaller den hjemlige energivirksomheten i Nordsjøen for «juvelen i Storbritannias industrikrone».

Den amerikanske tankesmien Atlantic Council har gitt regjeringsskiftet i Storbritannia betydelig oppmerksomhet. Men AC ser ut til å være mest opptatt av stabilitet i de geopolitiske forholdene. Organisasjonen virker å være tilfreds med regjeringsskiftet, og på klimasektoren slås det enkelt fast at Starmers team fremmer fornybar energi. At det er varslet en stans i leting etter nye felter problematiseres ikke.

LES OGSÅ


- Annonse -
Vil du annonsere her?