Antall påviste rovviltskader på sau fram til 1. august er lavere enn på samme tid i fjor. Reduksjonen skyldes i hovedsak en nedgang i skader fra ulv.
– Antall skader fra rovvilt vil naturlig variere endel fra år til år. Det er gledelig at trenden med begrensede tap fortsetter, selv om det i år også er saueeiere som har opplevd betydelige skader, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i MDs pressemelding.
Antall skader meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO) og påvist per 1. august hvert år utgjør et øyeblikksbilde som gir et godt inntrykk av utviklingen i tapstall.
Per 1. august var det meldt inn 1521 skadde eller døde sauer hvor rovvilt var mistenkt skadevolder, skriver MD. Av disse var 573 sauer som ble skadet eller drept av rovvilt, ifølge SNOs undersøkelser. Dette er lavere enn fjorårets tall og på linje med de tre foregående år.
Saken fortsetter under figuren
Generelt har antall påviste skader fra bjørn og gaupe gått opp, mens skader fra jerv og ulv har gått ned. Det er også registrert en nedgang i påviste kongeørnskader. Særlig har påviste skader fra ulv gått vesentlig ned sammenlignet med fjoråret, og forklarer mye av nedgangen i antall påviste rovviltskader totalt.
– Unge streifulver kan gjøre stor skade på beitedyr, og det er lav terskel for å ta ut slike utenfor ulvesonen. Tre slike ulver er felt i sommer, og det har nok bidratt til nedgangen vi ser på ulv, sier Hambro.
Ulikt mellom landsdelene
I Innlandet har antall påviste ulveskader økt fra i fjor. Omtrent 70 prosent av alle skadene på landsbasis er påvist i kommunene Nord-Fron, Gausdal og Ringsaker. Det er også påviste skader fra ulv i Rogaland, primært Eigersund kommune. Sist SNO påviste skader av ulv i denne kommunen var i 2003.
DNA fra skadegjøreren i Eigersund kommune viser at individet tidligere i sommer har hatt tilhold i Gausdal, Nord-Fron og Øystre Slidre i Innlandet, hvor individet også forårsaket skade på sau.
Det er siden 1. juni avlivet tre ulver i henholdsvis Grue, Lunner og Løten kommuner, som sannsynligvis har bidratt til å begrense skadeomfanget i denne delen av landet. Alle de tre felte ulvene, og individet som er dokumentert i Eigersund kommune, har sitt opphav i svenske ulverevir.
Ulvene ble felt etter at Statsforvalteren ga tillatelse til skadefelling. Det betyr felling av enkeltindivider for å avverge skade på husdyr og tamrein.
De påviste skadene fra resterende rovvilt er spredt over hele landet og det er geografiske forskjeller i både omfang og skadevolder. Største andelen av skader forårsaket av kongeørn er i Trøndelag, deretter Innlandet og Nordland, mens skader av gaupe er mer jevnt fordelt over flere fylker, opplyser direktoratet.
Sju felte bjørner
Omtrent 70 prosent av alle påviste skader fra bjørn er registrert i Innlandet, resten i Trøndelag, Nordland og Finnmark. For påviste jerveskader, som er det laveste registrerte siden 2018, er skadene påvist primært i Sør-Norge med hovedtyngde i Møre og Romsdal og Innlandet
Det er i år felt syv bjørner på skadefelling siden 1. juni i henholdsvis Trøndelag (2), Innlandet (4) og Finnmark fylker. Sannsynligvis har dette bidratt til å begrense skadeomfanget i disse områdene, mener MD.
– Det er viktig å huske at disse tallene kun er et øyeblikksbilde per 1. august inneværende beitesesong. Erfaringsmessig vet vi at største andelen av bjørne- og jerveskader gjerne kommer i august og september, og vi forventer at disse tallene vil endre seg framover, sier miljødirektør Ellen Hambro.