Colombia, som er vertskap for årets FN-toppmøte om biologisk mangfold, var det farligste landet i verden for miljøaktivister i fjor, da 79 aktivister ble drept.
Tallet kommer fra årsrapporten til den britiske menneskeretts- og miljøgruppen Global Witness. Aldri før har de registrert så mange drap på aktivister i ett land i løpet av et år. Mandag la gruppen fram sin årsrapport.
– Det er et skremmende tall, sier seniorrådgiver Laura Furones i Global Witness. Hun legger til at tallene i rapporten trolig er ufullstendige.
Latin-Amerika er verst
På verdensbasis ble 196 aktivister som kjemper for miljøet og landrettigheter drept i fjor, ifølge Global Witness. Latin-Amerika leder an i den dystre statistikken og sto for 85 prosent av drapene.
Tallene fra Colombia står i skarp kontrast til løftene fra president Gustavo Petros regjering om å få slutt på 60 år med konflikt og jobbe for miljørettsferdig for landets lokalsamfunn. Fredsprosessen med flere væpnede grupper har gått i stå – men mandag varslet regjeringen nye samtaler med en utbrytergruppe fra den tidligere Farc-geriljaen.
Og selv om avskogingen i fjor var på det laveste nivået på 23 år, varsler myndighetene en økning i år.
– Pinlige tall
Også i 2022 var Colombia det farligste landet i verden for miljøforkjempere. Da ble 60 aktivister drept, ifølge Global Witness.
– Dette er veldig pinlige tall for landet vårt, sier koordinator Astrid Torres i menneskerettsgruppen Somos Defensores (Vi er forsvarere). Hun understreker at problem ikke bare er regjeringens ansvar, men at ansvaret også hviler på andre offentlige institusjoner som påtalemyndigheten og lokale myndigheter.
En talsperson for Colombias regjering sier de jobber med å formulere et svar.
(NTB)