Johan Castberg.
Fra byggingen av Johan Castberg. Dette feltet skal være om lag dobbelt så stort som Rosebank, ifølge Equinor. Foto: Equinor / Øyvind Gravås.

Equinor har besluttet å tre inn i britiske rettssaler med egne ressurser for å kjempe mot påstanden om at Rosebank-feltet ble ulovlig godkjent.

Den påstanden vil britiske myndigheter unnlate å forsvare, selv om de heller ikke vil reversere godkjennelsen gitt av den forrige regjeringen. For kort tid siden meldte regjeringen i Storbritannia at de ikke aktivt vil delta i forhandlingene i retten.

Da regjeringen lanserte nye miljøfaglige råd til olje- og gasselskaper – og det som kalles «overgangen til en ren energiframtid for Nordsjøen» – varslet den samtidig at den ikke vil «utfordre de juridiske vurderingene som holdes opp mot utviklingstillatelsene for olje- og gassfeltene Jackdaw og Rosebank i Nordsjøen».

«Denne beslutningen vil spare skattebetalerne for penger», heter det i videre i den pressemeldingen.

Dermed står Equinor uten viktig støtte fra britiske myndigheter når det norske, statseide selskapet møter Greenpeace UK og Uplift i retten. De to organisasjonene hevder i sitt søksmål at utvinning av oljefeltet Rosebank på britisk sokkel i Nordsjøen ikke er kompatibelt med den britiske regjeringens planer om å kutte utslipp og sikre et trygt klima. De hevder at myndighetenes avgjørelse ignorerer utslippene fra forbrenningen av oljen fra Rosebank og at Equinors utbygging vil være en risiko for en rekke sårbare arter i et marint verneområde i Nordsjøen. 

Men Equinor vil på egen hånd forsvare Rosebank-utbyggingen i britisk rett, på tross av at den britiske regjeringen ikke blir med inn i rettssalen.

– Vi har brasilianske felt som er tre ganger så store

– Ja, i likhet med Shell, vil vi forsvare vår sak. Vi mottok alle tillatelser til utvikling av feltet i 2023 og feltutbyggingen er i god gang, sier talsperson Ola Morten Aanestad i en epost til Naturpress.

I sin argumentasjon har Uplift og Greenpeace blant annet uttalt at brenningen av funnene på Rosebank vil medføre CO2-utslipp på mer enn 200 millioner tonn, tilsvarende produksjonen fra fra 56 kullkraftverk i ett år.  

Aanestad kommenterer tallbruken i generelle vendinger:

– Det har versert noen svært villedende tall i diskusjonen rundt Rosebank. Rosebank er et mellomstort felt, ca halvparten så stort som Johan Castberg som vi jobber med på norsk sokkel. Vi har også brasilianske felt under utbygging som er tre ganger så store. Når det gjelder leting og utbygging, investerer vi aller mest på norsk sokkel, men vi har også viktige prosjekter utenfor Norge, i land som Brasil, Canada, Storbritannia og USA, sier Aanestad.

Talsperson for Uplift, Tessa Khan, har gitt Naturpress denne kommentaren:

– Nå som den britiske regjeringen ikke forsvarer godkjenningen av Rosebank, blir denne rettssaken en kamp mellom oljeindustrien representert ved Equinor og de som ønsker et trygghet for nålevende og kommende generasjoner. Rosebank ble godkjent av den forrige regjeringen som nektet å ta klima-krisen på alvor. Befolkningen i Storbritannia har nå valgt en ny regjering med mandat til å bevege seg bort fra et ustabilt og dyrt energisystem basert på fossilt brensel, og de er enige om at beslutningen om å godkjenne Rosebank er ulovlig.

– Equinor prøver å minimere

Khan adresserer Aanestads bemerkning knyttet til størrelsen på Rosebank.

– Rosebank er det største planlagte oljefeltet i Storbritannia. Hvis oljen brennes vil den produsere mer utslipp enn verdens 28 fattigste land gjør på et år. Det er artig at Equinor prøver å minimere Rosebank-problemet ved å minne oss på at de har andre store kontroversielle oljefelt verden rundt. Det internasjonale energibyrået IEA sier at vi ikke kan åpne noen nye fossil-prosjekter, uavhengig av størrelse, og vi har akkurat vært gjennom en rekordvarm sommer. Det er ikke plass til Rosebank, eller noen andre olje- og gassfelt, sier Tessa Khan.


- Annonse -
Vil du annonsere her?