- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Gustaf Koot, som driver økologisk gård i Holmestrand, er tiltalt for å ha solgt om lag 7.000 liter upasteurisert melk.

I  Norge er det påbudt å pasteurisere (varmebehandle) all melk som selges til forbrukere. Det var Mattilsynet som anmeldte Koot, som tidligere er bøtelagt for forholdet.

Aktor Tale Helgerød la i Nordre Vestfold tingrett i forrige uke ned påstand om at Koot må dømmes til betinget fengsel i 14 dager, med to års prøvetid. Anklagen er at melken fra gården hans er solgt «organisert» på butikkvis, og ikke «tilfeldig», og at Koot dermed rammes av regelverket som ikke tillater dette.

Koot på sin side mener Mattilsynet driver skremselspropaganda, og at de mangler forståelse og kunnskap.

På Facebook skriver han at Staten i sitt regelverk åpner for direktesalg av råmelk til bruk i egen husholdning, og at det er dette han praktiserer. Denne melken trenger ikke varmebehandles. Dessuten misforstår Mattilsynet enkelte paragrafer i animalhygieneforskriften, mener Koot, spesielt paragraf 21 der denne typen omsetning omtales.

Koot får støtte av mange på Facebook som følger saken. En av dem er lege Joakim Iversen, som skriver:

«Støtt bonden Gustaf Koot. Jeg er en av dem som tilfeldig har kommet innom gården hans og kjøpt bl.a. upasteurisert ost (veldig god). Han sysselsetter funksjonshemmede, driften er økologisk (dyr som trives) og hygienen er etter det jeg kunne bedømme upåklagelig. Han er en real fyr. Salget er bare fra gården, i småskala og til folk som har reist dit. De som kjøper vet hva de vil ha og hva de kjøper. Mattilsynet har harselert med ham i flere år. Dette er statlig overgrep og sløsing med skattepengene våre!»


Ill.foto: Pixabay

- Annonse -