Norgesgruppen og landets Kiwi-butikker samarbeider med grossisten Bama om nye emballasjeløsninger. Det betyr mindre plast ut i samfunnet.

Det er frukt- og grønt avdelingene som reduserer plastbruk på flere matvarer, i denne omgang. Kiwi-kjeden alene skal innen utgangen av 2020 fjerne 200 tonn plast fra disse avdelingene.

Det er imidlertid mye å ta av – sist år ble det på frukt og grønt hos Kiwi brukt tusen tonn plast.

LES OGSÅ: Nederlands supermarkedkjede innfører plastfrie soner

Plastreduksjon som monner oppnås for eksempel ved å skifte ut plastskål i topakningene for avokado, med skål av papp. Det gir 30 tonn mindre plast i året.

Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy lover mindre plast fra butikkene sine i år (Foto: Kiwi).

Jordbær i pappkurver

Sommerens norske jordbær som distribueres fra Bama skal i år leveres i pappkurver – når plastkurvene  som ligger på lager er brukt opp. Gevinsten vil etterhvert ligge på mellom 250 og 300 mindre plast årlig, ifølge VG.

Kiwi har satt som mål at all plast som brukes på frukt og grønt skal være resirkulérbart innen utgangen av året.

En annen målsetting hos Kiwi er at all svart plast skal fases ut, også dette innen årets slutt.

Også Rema 1000 og Coop-kjeden jobber med plastreduksjon i sine hyller.

Papirposer kommer hos Kiwi

Kiwi-kjeden vil tilby papiralternativ til bæreposer av plast i år, etter at mange av kundene har etterspurt dette. Fra mai vil det bli papirposer i samtlige 652 Kiwi-butikker.

– Selv om norske plastposer stort sett ikke havner i havet, er det viktig å kunne tilby et alternativ til våre kunder, sier marketingsjef i KIWI Jacob Rolland.

Tiltaket får skryt fra Naturvernforbundets leder Silje Lundberg.

– Her viser KIWI at de forsøker å gjøre noe med det store problemet overforbruk av plast er. Det er kjempebra, vi håper forbrukerne tar dette godt imot, og velger papirposer over plastposer, sier Silje Lundberg.


Hovedfoto: Norgesgruppen

- Annonse -