- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

I enkelte norske havområder har hver fjerde torsk som blir fanget, plast i magen.


Dette nedslående faktum er bare et av mange som beskriver den svært omfattende marine forsøplingen i dag. I all hovedsak er den av plast.

Akvariet i Bergen har forlengst gjort forurensing i havet til et tema, og demonstrerer at det er et problem som må håndteres. For to år siden åpnet utstillingen «Et hav av søppel», og denne står fortsatt oppe. Informasjon og fakta er hovedingrediensene i den utstillingen, for å gi akvariets gjester en forståelse av hva det våte element har å slite med.

Inviterte til å skape noe av søppelet

I år har akvariet tatt et nytt grep. Med utgangspunkt i marint søppel, det som flyter i land og skjemmer ut fjæra og strendene, inviterte akvariet til en konkurranse om å lage kunst og byggverk av plastelementene. Bergen kommune og prosjektet Renere havn har vært samarbeidspartnere.

Konkurransen har vært åpen for alle, men med barn i skole- og barnehagealder som den mest aktuelle målgruppen.

Her er en bildeserie fra utstillingen:

Lengst ned i artikkelen finner du en video fra Akvariet, der vinneren av konkurransen avsløres.

– Vi ville prøve oss på noe nytt, og få med oss unger, familier, barnehager, skoleklasser – alle som hadde lyst, forteller Natalie Stenfeldt (bildet), dyrepasser i Akvariet og en av gründerne bak idéen om Plastbyen 2017.  – Konseptet var enkelt – man går i fjæra eller langs stranden og plukker med seg det man finner og lager noe kreativt av det. Vi har fått inn godt over 50 bidrag, og det er vi veldig fornøyd med, siden det er første gang vi har konseptet, sier hun.

– Ungene lærer opp de voksne

Akvariet skal gjøre konkurransen til et årvisst prosjekt, og etterhvert er det meningen å utvide utstillingen og få gitt den en mer permanent og ordnet lokalitet på området. I år er den rigget i et telt ute.

Ungene har gledet seg stort over arbeidet som de har utført, og utstillingen har blitt godt mottatt av akvariets gjester, forteller Natalie.

– Ungene er ikke redde for dette, og de er jo med og oppdrar oss voksne. De sier kanskje; pappa, du kan ikke hive det der slik. Gjerne på en måte som gjør at voksne tenker seg mer om. Jeg tror at om får vi lært ungene til å gjøre ting riktig, får vi med oss de voksne også.

Mye havsøppel flyter inn til Bergensområdet

Flere av de ansatte i akvariet har tidligere i år dratt rundt til skoler og barnehager i distriktet i og rundt Bergen, og fortalt om Plastbyen. De har forklart hva plasten i havet fører til, og at den kan skade dyrelivet. Barna har blitt fortalt hva de kan gjøre for å hjelpe til mot situasjonen.

Ifølge Natalie Stenfeldt kommer det masse plastsøppel inn til fjæra i Bergen og omegn.

– Det er ufattelig store mengder og en skummel utvikling. Det er skremmende å tenke på at 15 prosent av plasten driver i land, 15 prosent ligger og flyter, mens de resterende 70 prosentene ligger på havets bunn, sier hun.

Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, ledet en jury som valgte ut 9 finalebyggverk til Plastbyen 2017. Det var Skogen barnehage fra Askøy som til slutt ble vinner med skulpturen «Blekkspruten» (hovedbildet), og som kunne motta premien – en drømmedag på akvariet.

Utstillingen står oppe til 26. november.


 

- Annonse -