- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

De er ikke så vanlige å se i Norge lenger, plastringene som holder seks ølbokser sammen. Men i USA er denne plasten en forurensingskilde blant mange andre.

Sixpack-plast rundt måke (Foto: Stillbilde, video / YouTube/Saltwater)

Vi kjenner til bildene. Fugler og sjødyr som er viklet inn i plast i ulike former. Den såkalte ølplasten er en del av det globale havplastproblemet, men nå har en ny og miljøvennlig løsning dukket opp, om enn ikke på våre breddegrader foreløpig.

Mikrobryggeriet Saltwater Brewery i Delray Beach i Florida har utviklet en «ølplast» (se hovedbildet) med bygg og hvete som råstoff. I havet blir materialet nedbrutt, men det kan også trygt spises av sjødyr og fugl.

Ifølge nettstedet nola.com har utviklingsarbeidet pågått i flere år, og først i år har produktet kommet i butikkhyllene noen steder i USA. Utviklingskostnadene har vært store, og Saltwater ønsker at andre bryggerier skal kjøpe seg inn i konseptet og ta det i bruk for å senke kostnadene.

Heldekkende plast mest vanlig i Norge

Norske bryggerier bruker i dag i all hovedsak vikleplast i et heldekkende skjørt rundt seks ølbokser. Dette utgjør mye mer plast volummessig, enn plastringene.

Norges største bryggerikonsern, Ringnes og Carlsberg, lanserte i 2017 en ny bærekraftstrategi med målsettinger for miljø, vannreduksjon, ansvarlig forbruk og helse og sikkerhet.

I en rapport som ble utgitt i forbindelse med denne bærekraftstrategien forplikter selskapet seg til å være klimanøytralt innen 2030, og innen 2022 skal all elektrisitet som brukes komme fra fornybare kilder.

Ringnes og Carlsberg skriver også om plastforbruket sitt. Bryggeriene opplyser at de arbeider for å redusere plastforbruket ved blant annet å redusere tykkelsen på filmen som brukes, og det benyttes resirkulert plastråstoff der det er mulig. Alternative, nedbrytbare råmaterialer nevnes ikke i rapporten.


 

- Annonse -