Ill.foto: Pixabay

FNs miljøprogram har lagt fram en rapport som viser at mer enn 50 nasjoner nå har satt i verk tiltak mot plastforsøplingen. 

Plastmengdene i India er store, de 1,3 milliardene med mennesker genererer 25.000 kubikkmeter plastsøppel hver eneste dag, ifølge The Independent. Myndighetene i landet hevder at om lag 60 prosent resirkuleres, mens sivile grupperinger sier at 40 prosent er et riktigere tall.

Nå lover myndighetene at plastsøppelproblemet skal bekjempes med mer styrke, ved at forbudet mot engangsplast om få år blir en realitet. Produkttypene som det typisk er snakk om er plastsugerør, engangsbestikk og ultratynne plastposer.

– Ved denne historiske anledningen forplikter vi oss på en seriøs og formell måte på at vi innen 2022 skal eliminere all bruk av engangsplast fra vårt vakre land, sa Indias miljøvernminister Harsh Vardhan.

På toppmøtet opplyste Vardhan også om at India skal delta i den FN-ledede kampanjen Clean Seas. Gjennom dette programmet skal man overvåke og håndtere forurensingen av hele den 7.500 km lange kystlinjen i India, skriver The Independent.

Norge – i en utredningsfase

Myndighetene i mange land har plastproblemet på agendaen, men med ulike tilnærminger. To av dem er Norge og Storbritannia.

Storbritannia skal eliminere unødvendig plast – «der det er økonomisk praktisk å gjennomføre» – innen 2042.

Norge skal få Miljødirektoratet til å utrede hvilke virkemidler som kan føre til en rask reduksjon i bruk av ulike engangsartikler. Det sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen i juli i år, etter at han i et møte sammen med deler av plastbransjen diskuterte engangsplastproblemet.

Så spørs det om Norge kan klare å få til tiltak som er like kjappe som det India legger opp til. SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken mener for Norges del at en del unødig engangsplast bør være faset ut senest i 2022.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?