Foto: Klima Østfold

Den utslippsfrie maskinen 323F Z-line ble introdusert i i januar, av Pon Equipment som er forhandler av merket Caterpillar. 

Elgravemaskinen til Caterpillar er en pilotversjon – Caterpillar har ikke planer om alminnelig produksjon før verdensmarkedet har etablert seg på et tilstrekkelig nivå, ifølge Klima Østfold.

Prosjektet til Klima Østfold innebærer at det leies inn aktuelle maskiner av ulik art, som lånes gratis ut til interesserte brukere over en periode. Meningen er at man skal få en mulighet til å vurdere om maskinene er gode nok til de oppgavene man skal ha løst, før man eventuelt vurderer en investering selv. For interesserte kommuner vil prosjektet kunne tilby utån i opptil 4 uker, uten kostnader for brukeren.

Batteriene holder i opptil 7 timer

Caterpillar har skrevet om software på den dieseldrevne standardmodellen 323F og tilpasset den for elektrisk drift. Den 25-tonn tunge elgravemaskinen har en graveskuffe på 1.350 liter. Batteriene oppgis å holde mellom 5 og 7 timer før de trenger lading. Én times ladning gir én time ekstra driftstid.

På den elektriske gravemaskinen brukes det ikke strøm når man ikke rører spakene, til forskjell fra en dieselmaskin som bruker diesel også når den går på tomgang.

Hytta på maskinen varmes fra strøm, med tillegg av varme fra hydraulikksystemet.

Prosjektet dekker mye av Sørøst-Norge

Prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» ble startet av Østfold fylkeskommune i januar 2017, og er delfinansiert med midler fra Klimasats og Interreg. Prosjektområdet dekker store deler av Oslofjordregionen, som alle kommuner i følgende fylker: Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark. I tillegg samarbeider prosjektet med entreprenører og bedrifter i prosjektområdet.

Maskinene som leies inn i prosjektet kan driftes fra enten el, biogass eller hydrogen.

Overgang til utslippsfrie anleggsmaskiner kan ha stor betydning i CO2-regnskapet. Ifølge Pon Equipment stod anleggsmaskiner for 30 % av de samlede utslippene i Oslo i 2016.


 

- Annonse -