- Annonse -

Det er 3,5 millioner flere enn landets befolkning. Vår apetitt på spanske skinker og pølser `spiser opp´ landet innenfra, og når antall svin nå overgår mennesker gir det store utfordringer for miljø og dyrevelferd.

Grisen – Spanias laks

Svineproduksjon er blitt en svært viktig del av landets økonomi, og industrien produserte i fjor mer enn fire millioner tonn med produkter basert på svin, til en omsetningsverdi på 6 milliarder Euro (drøyt 58 mrd kroner). Dette meldte The Guardian nylig. Som for vår fisk er det Kina som er det raskest voksende eksportmarkedet. Denne industrien gir imidlertid mange av de samme dilemmaene som lakseindustrien her hjemme.

De svarte frittgående nøttespisende grisene er i mindretall i Spanias svineindustri
Dette er nok nærmere realiteten for flertallet av Spanias 50 millioner griser. (Illustrasjonsfoto – ikke fra Spania – Pixabay)

Spesielt skaper et enormt miljø- og klimaavtrykk stor bekymring for næringen, som er den fjerde største drivhusgasskilden etter transport, energiproduksjon og industri. Bruken av ikke bærekraftig kraftfór er enorm, og i tillegg bruker hver gris i snitt 15 liter vann om dagen. Det er mer vann enn byene Alicante, Sevilla og Zaragozas samlede forbruk, og det merkes i et land som preges av stadig mer tørke. Dyrene slipper ut store mengder metan til luft, og avrenning fra avføring forurenser også  grunnvannet i flere områder, i følge spanske miljøorganisasjoner.

Bransje med dårlig rykte

Store industrifarmer utvider, og ansetter i stor grad flyktninger og illegale immigranter under kritikkverdige arbeidsforhold. Det har vært flere tilfeller av spontane streiker. Svinekjøttproduksjonen har også blitt rammet av flere matssikkerhetsskandaler.  Tidligere i år ble det satt i gang politietterforskning da en kunde kom tilbake til sin lokale Carrefour-filial (internasjonal supermarkedkjede)  med en skinke som krydde av mark. Dette avdekket et nettverk av skruppelløse leverandører som hadde sørget for at mer enn 50 tonn skinke som var bestemt for forbrenningsovnen i stedet ble pakket om med nye datostemplinger og sendt ut på markedet. Bransjen har fra før et frynsete rykte, spesielt når det gjelder triksing med markedsføringen av de eksklusive iberiske Bellota-skinkene.

Bellota – spansk supersvin til tusener av kroner kiloen (WikiCommon)

Disse skinkene skal være fra de svarte iberiske grisene, og dyrene må ha beitet på eikenøtter i dehesa-skoger i Extremadura-distriktet i minst 90 dager før slakting. Deretter skal skinkene tørke i minst tre-fire år for å oppnå merkevarestatusen. Med en kilopris som gjerne starter på rundt tusenlappen, en etterspørsel som overgår kapasiteten, og en mangelfull kontrollkjede så har dette lenge vært et marked for juks. Blant annet skal griser foret opp på kraftfor blitt satt ut i skogen i forkant av kontroller, og overarbeidede kontrollører har sertifisert dem på avstand.

Fra kjælegris til dyremishandling

Spanias kjærlighet til grisen skal være rotfestet tusenvis av år tilbake, og det finnes romerske rapporter som priser kvaliteten på de spanske skinkene. Senere, da store deler av den iberiske halvøya ble lagt under muslimsk styre, ble grisen et symbol på kristen motstand. Dette er et grelt paradoks til dagens svineindustri, der mange av de underbetalte slakteriarbeiderne er muslimske innvandrere, ofte illegale, som selv ikke spiser svinekjøtt.  Spanjolene selv spiser i snitt rundt 21 kilo svin i året, noe som er på høyde med forbruket i Norge (jfr Animalia).

Den spanske eksporten av både bearbeidede svineprodukter og svinekjøtt er imidlertid svært omfattende, og bærekraften svekkes etter som volumet og tempoet øker – for mennesker, dyr og miljø. Volumproduksjonen som forsyner billigmat-markedet med kjøttsubstans gir imidlertid ikke mye plass for kjærlighet til grisen innenfor rammene av dagens produksjon, og det har blitt avdekket forhold på spanske gårder som blir beskrevet som de verste som er dokumentert i Europa.

Skyggesiden: Denne spanske gården med en besetning på drøyt 900 dyr leverte til det britiske markedet. (Foto: Animal Equality)

The Independent publiserte i februar en sak der den britiske organisasjonen Animal Equality avslørte nærmest ubeskrivelige forhold i produksjonslinjen til en leverandør av blant annet chorizopølser til engelske salgskjeder, blant annet Amazon UK. Mange dyr hadde store betente hevelser, åpne betente sår med fluer og larver, store brokk, deformiteter, levende, døende og døde griser i samme overfylte båser – der de svake ble trampet og spist på, og små grisunger som døde langsomt, omgitt av kadavre. Animal Equality presenterte opptakene for Ignacio Arija, direktør ved Institutt for husdyrhold på Complutense University of Madrid, som kommenterte: -Hvis du hadde fortalt meg at disse scenene kom fra et land uten lovgivning om dyrevelferd så ville jeg ha trodd det, men ikke i EU. Dette bør ikke skje, men det gjør det altså. […] Dette må rapporteres.

-Hvis du hadde fortalt meg at disse scenene kom fra et land uten lovgivning om dyrevelferd så ville jeg ha trodd det, men ikke i EU. Ignacio Arija

Avsløringen vakte også svært sterke reaksjoner i Spania, og krav om at EU tok tak i problemstillingen på et overordnet nivå.

Saken ble tatt opp gjennom EU-parlamentsmedlem Stefan B Eck, som representerer den grønne venstrealliansen. Eck var viseordførende i utarbeidelsen av regelverket på dette området. Etter nesten tre måneder fikk han til svar at EU-kommisjonen så på dette som et isolert enkelttilfelle, og at de hadde henvendt seg til de riktige myndigheter i Spania, som hadde lovet å rette opp i hendelsen. Hendelsen ville imidlertid ikke utløse sanksjoner gjennom forordningen om offentlig kontroll, siden det her ikke var snakk om en systematisk overtredelse av regelverket for dyrevelferd. En isolert dyrevelferds- og matskandale er altså ikke tilstrekkelig for å utløse reaksjoner på EU-nivå, selv om kommisjonen er tydelig på at regelen er lik for alle medlemsstatene.

Videolinken under (kampanjevideo for Animal Equality) inneholder svært sterke scener.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/morrisons-amazon-uk-spanish-sausages-el-pozo-pigs-animal-equality-animal-welfare-farming-a8195571.html


Ill.foto: Flickr / Farm Watch

- Annonse -