Solcellerekkverket Powerrail får plass i "trappetrinnene" i i Orkla House. Ill.: Narud Stokke Wiig AS

Det er Gjøvik-bedriften Sagstuen AS som står for den litt utradisjonelle delen av energiløsningene til «Orkla House», et næringsbygg på tilsammen 24.000 m2.

I tillegg kommer en boligblokkdel, på 1.500 m2.

Sagstuen er spesialist innen fasade- og balkongprodukter i glass, aluminium og stål, og i mai i år lanserte bedriften et helt nytt produkt, Powerrail. Dette skal være det første solcellerekkverket som går i serieproduksjon, skriver interesseorganisasjonen Glass og Fasadeforeningen i en omtale på sine nettsider.

Rekkverket genererer energi, fra sol direkte og fra refleksjon fra omkringliggende fasader og bygg. De kraftproduserende solcellene er tosidige – og utnytter slik hele solbanen. Cellene er plassert i et herdet og laminert sikkerhetsglass. Begge sider produserer energi, og ifølge Sagstuen er det spesielle rekkverket såpass effektivt at det kan produsere mer strøm enn tilsvarende antall solcellepanel liggende på tak.

– Det grønne skiftet er nå, ikke i framtiden

Powerrail består av prefabrikkerte elementer som heises direkte på plass. Produksjonen skjer på fabrikken på Gjøvik. Daglig leder i Sagstuen AS, Simen Sagstuen, understreker at for bedriften er det grønne skiftet ikke et framtidsscenario, men en tilstand som de er midt inne i.

– Alle materialene vi benytter i dag er resirkulerbare, og vi fokuserer på energieffektivisering og innovasjon i alle ledd, fra produktutvikling til produksjon og montasje. Powerrail er fruktene av et langsiktig arbeid, hvor vi ønsker å være en positiv bidragsyter til en byggeindustri som bygger for fremtiden, i alle betydninger. Vi er stolte av at en teknologi som Powerrail kan bli til, sier Sagstuen.

Står ferdig i februar

Kraften som produseres kan tilknyttes stasjonært batteri, slik at overskuddsproduksjon kan lagres til bruk på tider av døgnet med høyere forbruk. Om ønskelig kan solenergien forsyne dedikerte kurser, men normalt vil anlegget være koblet til hele strømtavlen/sikringsskapet til bygget.

Orkla House på Skøyen sies å være godt egnet for denne løsningen, ettersom det settes opp med høyder med 5, 7 og 16 etasjer. Det blir det mye terrassearealer ut av, og med tilsvarende behov for rekkverk.

Totalt skal det installeres 35 løpemeter solcellerekkverk som potensielt kan produsere 12-14.000 kilowatt strøm årlig, opplyser Sagstuen. Skanska er entreprenør for bygget, og ambisjonen er at Orkla House skal få energimerke A og miljøsertifiseringen BREEAM Excellent.

Bygget skal stå ferdig i februar 2019.


 

- Annonse -