Adm. dir. i Nysnø, Siri Kalvig, og Eivind Egeland Olsen, investeringsdirektør (Foto: Otovo).

Sammen med KLP er Nysnø Klimainvesteringer de største nye investorene i denne kapitalutvidelsen. I tillegg har noen mindre, nye investorer samt de eksisterende eierne, OBOS, Akershus Energi og Agder Energi Venture, lagt penger på bordet.

Sentralt i Otovos konsept ligger tilbudet om i løpet av sekunder gi huseiere pris på hva det vil koste med solceller på taket deres, basert på et nettverk av installatører som dekker mesteparten av Norge og Sverige.

Selskapet henter nå kapital for å satse i Europa.

– Vi er veldig glade for å ha sikret oss gode og langsiktige investorer for å kunne ta de verktøyene og det vi har lært her i Skandinavia ut i markeder med mer sol, høyere strømpriser og flere huseiere, sier Andreas Thorsheim, administrerende direktør i Otovo, i en pressemelding.

Nysnøs første investering

Nysnø Klimainvesteringer er statens nye fond for klimainvesteringer, tidligere kjent som Fornybar AS. Eivind Egeland Olsen, Nysnøs investeringsdirektør, har stor tro på Otovos framtid, og begrunner investeringsbeslutningen slik:

– Nysnø skal investere i selskaper med de smarteste løsningene på klimautfordringene. Nysnø har et langt perspektiv og vil investere i selskaper og fond, sammen med private investorer, for å akselerere det grønne skiftet globalt. Otovo-teamet har skapt en unik teknologiplattform som forenkler veien til å bli solcelleeier og sammenligner priser mellom lokale installatører på et øyeblikk. Deres plattform vil bidra til en effektiv utrulling av solceller i stor skala til hustak i hele Europa. Det grønne skiftet vil skyte fart etterhvert som Otovo beveger seg sørover, sier Egeland Olsen.

Dette er den første investeringen som gjøres av Nysnø.

Siri Kalvig: – Otovo kan akselerere det grønne skiftet

– Vi tror at solcellepaneler i private hjem vil være en raskt voksende del av energimiksen framover. Investeringen i Otovo markerer starten på det som skal bli en portefølje av langsiktige investeringer i teknologier og virksomheter som bidrar til å redusere klimagassutslipp. Vi tror Otovo er posisjonert for å skape positive ringvirkninger og akselerere det grønne skiftet når de beveger seg lenger sør i Europa, sier Siri Kalvig, adm. direktør i Nysnø.

Ser for seg enorm vekst i Europa, og vil være med fra starten

Ifølge Otovo er det fra bransjeorganisasjonen Solar Power Europe anslått at 5 millioner boliger i Europa vil installere solcellepaneler de neste fem årene. Tidligere denne høsten fjernet EU tariffer på import fra Kina. Dette vil sammen med mer ambisiøse mål for fornybar energi og forbedrede subsidieordninger gjøre solenergi til en attraktiv energikilde for huseiere over hele Europa, mener det norske solenergiselskapet.

Adm. dir. i Otovo, Andreas Thorsheim (t.h.): – Vi skal bruke det vi har lært i de tøffe norske og svenske markedene for å gå inn i mer solrike deler av Europa.

– Det er fantastisk å se hvordan interessen for solenergi i private hjem øker over hele Europa. Nederland og Sverige ser sterk vekst, Frankrike har nylig introdusert et nytt incentivsystem for selvprodusert energi og Spania har endelig fjernet særavgifter som kommer til å resultere i et enormt marked. Dette vil bli gigantisk, og vi ønsker å være med fra starten, sier Andreas Thorsheim, administrerende direktør i Otovo.

Det pekes på at tilbakebetalingstiden for solceller i Europa har blitt redusert de siste årene. Dette kan innebære, hevder Otovo, at anleggene i mange regioner vil være nedbetalt etter 7-8 år, og noen enda tidligere. Etter det kan energien produseres gratis energi i tiår fremover, da solcellepanel typisk har en levetid på over 30 år, skriver Otovo i pressemeldingen.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?