Norske Scatec Solar skal bygge tre solkraftanlegg i Sør-Afrika

C02-kuttene som prosjektene medfører, vil tilsvare 10 % av årlige utslipp fra norsk veitrafikk, loves det.

Dreunberg solar power plant, South Africa (Foto: Scatec Solar).

Solkraftanleggene som skal bygges vil få en samlet kapasitet på 1.000 GWh. 

Scatec Solar har også tidligere levert tre solkraftverk i Sør-Afrika og er deleier i disse.

Selskapet har fått garanti fra GIEK (Garantiinstituttet for eksportkreditt) på 450 millioner kroner. Garantiene er gitt i et samarbeid med Nordea og et internasjonalt banksyndikat. Samme garantist er inne på andre solkraftverk som Scatec Solar nå bygger i Brasil, Egypt og Malaysia.

– GIEK har sammen med vår hovedbankforbindelse, Nordea, vært en svært sentral partner for Scatec Solar i utviklingen av vår virksomhet globalt over mange år. Det langsiktige partnerskapet med GIEK og garantiordningene som de bidrar med, både styrker vår konkurransekraft og har vært viktig for at vi har lykkes i utlandet, sier Raymond Carlsen, konsernsjef i Scatec Solar.

– Bidrar til grønne arbeidsplasser

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gratulerer Scatec Solar med kontrakten.

– Det er ekstra hyggelig at dette skjer innen fornybar energi, som er en prioritert sektor for regjeringen. Prosjektet kan bidra til flere grønne arbeidsplasser. Regjeringen arbeider for å sikre konkurransedyktige rammebetingelser. Gjennom GIEK bidrar vi til konkurransedyktige betingelser for eksportbedrifter og banker, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Sparer 10% av årlige veiutslipp i Norge

– I tillegg til eksporten har prosjektet store lokale og globale ringvirkninger. 1000 GWh i ny kapasitet er sårt tiltrengt i Sør-Afrika som i dag er avhengig av kullkraft. Samtidig blir CO2-kuttene like store som 10% av årlige utslipp fra all veitrafikk i Norge, sier Wenche Nistad, administrerende direktør i GIEK.


 

- Annonse -