Foto: Jørn Lavoll
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

SUSTAIN – Skjønnhet ut av søppel

Klimafestivalen §112 presenterer Sustain som en vakker og urovekkende konsertforestilling om menneskets forhold til naturen. Den er blant de mest omfattende kunstprosjektene som er gjort rundt temaene miljø, klima og marin forsøpling. Alt på scenen er bygget av plastsøppel og gjenbrukt plast. Til og med instrumentene er bygget av plastsøppel, som i stor grad er plukket på strender og i grøftekanter. Forestillingen er uten ord, men i samspill med fire lekne musikere står Bodil Lunde Rørtveits mangfoldige stemme sentralt i forestillingen. Det lover pressemeldingen fra arrangøren, som sammen med Oslo kommune produserer åpningshelgen for byens befolkning, samt prominente gjester fra hele Europa.

Instrumenter og scenografi er skapt av søppel  (Foto: Thor Brødreskift)

– Drivkraften bak Sustain er å skape kunst av følelsen av avmakt, raseri, vrede og sorg som kommer med klimakrisen vi står ovenfor. Jeg tror at kunst kan bidra til forståelse av komplekse problemstillinger, og at vi med vår spesielle forestilling og musikk kan skape engasjement, forteller Rørtveit, som er initiativtaker til prosjektet.

Rørtveits tanke er at kunst og kultur kan vekke følelser som ligger bortenfor ord og klimadebatter. Prosjektet passer derfor veldig godt inn i Klimafestivalen § 112 sin visjon. Festivalen er en bred klimamarkering som oppfordrer og inspirerer befolkningen til å støtte opp om politiske tiltak for å sikre et stabilt klima.

Den lyssatte søppelscenografien kan bli et mektig utendørsskue i Oslo fredag kveld (Foto: Thor Brødreskift)

– Vi ønsker å belyse det enorme klimaengasjementet som finnes i Norges befolkning, og å skape enda mer engasjement, sier Heidi Helgestad, leder i Norsk Klimanettverk som står bak festivalen i pressemeldingen.

Annonse

Den offisielle åpningen av året som skal sette Oslo i Europas rampelys som miljøhovedstad foregår i Rådhuset på ettermiddagen. De europeiske og nasjonale gjestene skal så over til Langkaia, hvor de store fiskegjelene skaper en spennende dramatisk og visuell ramme for en rekke store og mindre kulturelle og tematiske innslag med Operaen og Barcode som bakteppe. Utendørsforestillingen Sustain blir slik sett hovedmarkøren for arrangementet, som fortsetter for byens befolkning utover kvelden og helgen, mens de innbudte trekker innendørs for festmiddag.

Naturpress vil følge opp med en grundig dekning av åpningshelgen (programmet finner du her).

- Annonse -