Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.
- Annonse -

Klima, gruveavfall som dumpes i norske fjorder, og stans av ny rullebane på Gardermoen – det er noen av kampsakene til Natur og Ungdom i det kommende året.

På landsmøtet i Fredrikstad la leder Gaute Eiterjord (bildet) i sin tale stor vekt på gapet mellom nødvendige klimakutt (for å nærme seg 1,5 graders målet) og det som regjeringen foreslår i sin politikk. Eiterjord ble gjenvalgt som leder.

– Gapet mellom ord og handling er altfor stort. Selv tre år etter at verdens land ble enige om klimaavtalen i Paris, har vi ennå ikke nok tiltak for å nå målene. Da er det helt hårreisende at regjeringen i sitt eget statsbudsjett skriver at med politikken deres vil vi kutte våre utslipp med bare 14 prosent innen 2030. Det er mindre enn en tredjedel av de utslippskuttene som trengs. Når skal regjeringen våkne opp fra handlingslammelsen?

Kritiserte Erna som «snakker om plasten i havet, men tillater gruveavfall i norske fjorder»

Statsminister Erna Solberg fikk passet påskrevet i forbindelse med dumping av gruveavfall i norske fjorder. Dette er en praksis som Norge etterhvert deler med bare noen få andre land i verden; Indonesia, Tyrkia, Papua New Guinea og Chile. Dumping av avfall i fjorder som er grunnere enn 200 meter, er det kun Norge i hele verden som tillater.

– Det er et utrolig stort paradoks at mens Erna Solberg snakker på innpust om hvor farlig det er med plast i havet – og arrangerer internasjonale FN-konferanser om å ta vare på havet – så går hun samtidig god for de største miljøskandalene i nyere tid med gruvedumpingen i Førdefjorden og Repparfjord, sa Eiterjord.

Visse forhåpninger – og forventninger – hadde Eiterjord likevel til pågående regjeringsforhandlinger, og særlig til rollene til KrF og Venstre. Ungdomspartiene derfra har satt fram krav om at gruvedumpingen stanses og at det ikke skal deles ut nye oljelisenser. Etter at Nordland AP har snudd i synet på oljevirksomhet i Lofoten, ser Eiterjord dessuten muligheter når Arbeiderpartiet har sitt landsmøte til våren.

– Når Nordland AP – som har vært den ivrigste forkjemperen for olje – gravlegger stridsøksa så er det et tydelig signal. Jonas Gahr Støre, du må lytte til grasrota i ditt eget parti: Det et soleklart flertall som vil ha et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Foreldregenerasjonen har kastet bort tiden

I klimasaken var det ikke kun politikerne som fikk kritikk. Eiterjord tok fatt i dobbeltmoralske og slappe holdninger hos foreldregenerasjonen.

– Foreldregenerasjonen vår har kastet bort tiden. Det er ikke sant at klimaendringane rammar framtidige generasjoner, de rammer oss som lever her og nå. Foreldregenerasjonen må holde seg selv ansvarlig, for det er de som sitter med makten og kan gjøre noe med klimaproblemet. De må slutte å prate om hvor bra det er at vi engasjerer oss, og starte å gjøre noe med det sjøl, sa Eiterjord.


Foto: Facebook / NU

- Annonse -