Vil du annonsere her banner
Vil du annonsere her banner

Oppdatert: Klimastreikende skoleungdom hylles av Ingvar Ambjørnsen

#FridaysForFuture er et klimainitiativ som griper om seg i mange land.

- Annonse -

Fredag 1. februar er tusenvis av nordiske skoleungdommer å finne utenfor sine respektive lands parlamentsbygninger eller lokale rådhus.

(Dette er en oppdatert versjon av en sak som ble publisert onsdag formiddag).

Skolestreikene skjer i solidaritet med Greta Thunberg, som begynte sin streik for klimaet i fjor høst, før det svenske riksdagsvalget.

Nå er slike aksjoner i gang i mange land over hele Europa, og verden forøvrig.

På Facebook-sidene til Nordic Climate Strike lenkes det til de forskjellige stedene som arrangerer streiker. I skrivende stund er det om lag 50 tilmeldte aksjoner, i Sverige, Danmark, Finland, Norge (bare Gjerstad hittil, oppført på listen), Grønland og Færøyene.

Tiltakshaver og koordinator for aksjonene i Norden er Natur og Ungdom i Sverige (Fältbiologerna).

I tråd med de øvrige nordiske aksjonene holdes det i Norge en klimademonstrasjon utenfor Slottet fredag formiddag, før statsråd avholdes. Det er også planlagt en ny skolestreik et sted i Norge på et seinere tidspunkt, i et samarbeid mellom Natur og Ungdom og Miljøagentene, opplyser leder i NU, Gaute Eiterjord.

Krever at krisen behandles som en krise

Kravene som settes fram av ungdommene:

«Politikerne og myndighetene i de nordiske landene må behandle klimakrisen som den krisen den er. I solidaritet med nålevende og framtidige generasjoner kreves det at Parisavtalens mål om 1,5 graders global oppvarming må overholdes.»

Miljøaktivisten Bill McGibben, grunnlegger av klimanettverket 350.org, er en av mange som hyller Greta Thunberg:

«Just about the best thing that´s happened in an age!»

og

«Eternally grateful to Greta Thunberg for thinking up this tactic!»

lyder to av McGibbens tvitringer.

Hylles av Ingvar Ambjørnsen

En annen kjent person som tar Greta og de andre streikende ungdommene varmt i forsvar er forfatteren Ingvar Ambjørnsen. I et innlegg på bloggsidene til Cappelen Damm, Boktips, skriver Ambjørnsen blant annet dette:

«En måned inn i det nye året, er vi vitne til et fenomen som få ville ha trodd var mulig. En helt ny politisk massebevegelse har sett dagens lys. Nettopp den generasjonen unge som så langt har blitt avskrevet som streite og greie, stiller nå klare krav til de ulike lands regjeringer. Og til den vanlige forbruker. De krever handling, slik at den klimakollapsen vi allerede er vitne til, kan begrenses.»

Han trekker paralleller tilbake til egen ungdom og da han og andre på hans alder ble bevisste på de pågående miljøødeleggelsene den gangen:

«Den voksengenerasjonen vi vokste opp med eide ingen sperrer når det gjaldt forurensing, eller noen form for rovdrift på miljøet. For dem var havet en gigantisk søppelbøtte; det var bare å pøse på, og vi som sa noe annet var noen venstrevridde idioter. De syntes det var hyggelig at vi tilbrakte mye tid i skogen og ved sjøen, men var nærmest for tilbakestående å regne i forhold til den tiden som ventet oss rundt neste sving.

For meg var det aller verste ved å tilegne meg kunnskap om sammenhenger og konsekvenser i naturen, å bli hånet for nettopp dette. Av voksenpersoner som rett og slett ikke visste bedre. Og som var stolte av det. Som skrøt av sin egen uvitenhet.»

 


 

- Annonse -

Lignende artikler

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT