Bildet er fra demonstrasjonen som Extinction Rebellion holdt i vår, utenfor Equinors hovedkontor på Fornebu. Foto: XR.

Nyhetssaken ble første gang publisert i dag tidlig. Dette er en oppdatering kl. 15.00.

Norske medlemmer av Extinction Rebellion pluss en delegasjon fra bevegelsen Fight for the Bight demonstrerte mandag morgen utenfor Equinors hovedkontor på Fornebu, ved å legge seg «døde» ned på bakken.

Aksjonistene i XR sa de ville utfordre konsernsjef Eldar Sætre og Equinor til å si sannheten om selskapets olje- og gassutvinning.

Et trettitalls aksjonister deltok i aksjonen som markerte motstand mot oljeselskapets planer om videre oljeleting, og spesifikt mot Equinors planer om å utvinne olje i Australbukta.  Gruppen krevde svar av Equinor på to spørsmål:

  1. Hvor mange fat olje-ekvivalenter utvinner Equinor, i snitt, hver dag, av olje og gass?
  2. Hvor mange fat har selskapet beregnet at det vil utvinne i alt, av olje og gass, fra feltene det opererer i, fra driftsstans til driftsstopp?

Ingen fra Equinor kom ut og snakket med demonstrantene.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor sier at informasjonen som etterlyses er å finne på selskapets nettsider.

– Svaret på dette er 2,111 millioner fat per dag i snitt i 2018. Vi rapporterer tall for produksjon fra hvert enkelt felt hvert kvartal. Vi rapporterer også om samlede reserver og ressurser i vår portefølje. Ved utgangen av 2018 hadde vi reserver på 6,2 milliarder fat, og totale ressurser på 20 milliarder fat, skriver Glad Pedersen i en e-post til Naturpress.

Equinor i Australia: Støtter seg til myndighetenes ønske

Hans kommentar til demonstrasjonen utenfor hovedkvarteret er at Equinor ønsker demokratisk debatt og respekterer retten til lovlig protest. Når det gjelder Equinors engasjement i Australia nøyer Glad Pedersen seg med å registrere at ikke alle er enige i det.

– Vi ser at det er ulike synspunkter knyttet til letevirksomhet i Australbukta, og at det også er protester mot dette. Utgangspunktet er at demokratisk valgte myndigheter i Australia ønsker mer petroleumsaktivitet, og derfor har åpnet Australbukta for leting. Vi opplever at det er bred politisk støtte for olje- og gassaktivitet i dette området både på delstats og føderalt nivå, sier han.

Talsperson for Extinction Rebellion, Vjolla Emiri, avviser vinklingen til Glad Pedersen.

– Risikoen ved å drive oljeleting i Australbukta medfører ekstrem risiko for det biologiske mangfoldet i området. Og selv om de sier de har politisk støtte kan vi ikke lete etter mer olje. Naturen tåler ikke mer, dette går ikke lenger, sier Emiri til Naturpress.

Norge risikerer å bli global klimaversting, hevder Extinction Rebellion. Gruppen mener at Equinors «jag etter fossil energi er i strid med forsikringene om at Norge vil få ned utslippene slik at de er i pakt med Paris-avtalen.» XR mener også at Norge risikerer tap av anseelse internasjonalt, nå som hele nasjoner begynner å erklære klimakrise, noe Norge foreløpig ikke har gjort.

Erkjenner ansvar, men anklages for hykleri

I tillegg til klimaeffekten fra fossilt brensel, står oljebaserte plastprodukter for en gigantisk forsøpling av verdenshavene, både i form av synlige plastprodukter og mikroplast, flytende eller på havbunnen. Det er anslått at det hvert år tilføres verdenshavene over 900.000 tonn bare av mikroplast.

Equinor unndrar seg ikke medansvar for problemene, ifølge Glad Pedersen.

– Både det internasjonale samfunnet, myndigheter, selskaper, sivilsamfunn og forbrukere har et ansvar for å bidra både til å stoppe menneskeskapte klimaendringer og til å bekjempe forsøpling av havet. Equinor støtter Paris-avtalen og vi er en av grunnleggerne av FNs Global Compacts handlingsplan for bærekraftig havvirksomhet, sier Bård Glad Pedersen.

– Dette er hykleri, sier Vjolla Emiri. – Oljen er ikke en ren energikilde og vil aldri bli det. Jeg som norsk skammer meg. Norge må snu. Vi er et rikt land, og vi kan vise veien for resten av verden. Vi i Extinction Rebellion kommer til å fortsette å pushe på med sivil ulydighets-aksjoner helt til regjeringen og Equinor snur om.

Lørdag 15. april holdt Extinction Rebellion en større demonstrasjon i Norge, ved å utføre sin Die-in aksjonsform på Operaen (bildet under), Oslo S og kjøpesenteret Oslo City. Les reportasje her.

Fra aksjonen til Extinction Rebellion på Operaen i Oslo. Foto: Naturpress.

 

- Annonse -