Fra aksjonen til Extinction Rebellion onsdag denne uka, utenfor Scandic Holmenkollen Park. Foto: XR.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Extinction Rebellion forteller at de ble fratatt musikkinstrumenter, grytelokk, sleiv, megafon, bannere og hørselvern under gruppens aksjoner mot Oslo Energy Forum denne uka.

Politiet foretok kroppsvisitering, skriver XR i sin pressemelding. Deretter ble aksjonistene vist til et inngjerdet område som var omringet av politiet.

– Vi har full forståelse og respekt for at sterke sikkerhetstiltak settes inn for å beskytte statsoverhoder, men politiets inngrep i vår ytringsfrihet er tuftet på å stilne vår protest, ikke av sikkerhetshensyn, sier Jonas Kittelsen, talsperson for gruppen.

– Jeg ble kroppsvisitert, og hadde barnet mitt sin leke med meg. Denne ble jeg fratatt fordi den kunne lage lyd, sier en av aksjonistene, Mari Nythun Utheim.

Forklaringen aksjonistene skal ha fått av politiet er at “alt som lager lyd skal beslaglegges», for å ivareta “konferansens verdighet”.

– Når oljeelitens verdighet trumfer våre rettigheter til protest, tydeliggjøres det at komforten til overklassen prioriteres over våre rettigheter, sier Jonas Kittelsen. – Her har politiet fratatt vår rett til å bli hørt ved å beslaglegge alt som kan lage lyd, da må vi reagere. Vi forstår at politiet beslaglegger potensielle skadelige gjenstander, men bannere, barneleker og hørselvern hører ikke til i den kategorien.

Extinction Rebellion Norge skriver at de krever at «politiet forklarer seg og redegjør på hvilket grunnlag deres menneskerettigheter er mindre viktige enn verdigheten til oljeeliten».

Anmeldelsen vil bli ferdigstilt en av de neste dagene, heter det.


- Annonse -