Mothers Rebellion Global.
Medlem av Mothers Rebellion Global. Fra markeringen ved Stortinget 12. april. Foto: Mothers Rebellion Global.

Markerer overforbruksdagen med «strikket grensesetting» rundt nasjonalforsamlingene i Oslo og Stockholm.

Norge bruker opp sine tilmålte ressurser fortere enn Sverige. 12. april var Norges Overforbruksdag («Overshoot day»), og da demonstrerte medlemmer av Mammaopprøret utenfor Stortinget. Det gjorde de ved å trekke et strikket skjerf rundt bygningen. I Sverige er datoen satt til 21. april. Da skal et skjerf som er hele 4 kilometer langt, strekkes ut i Stockholm. Det er 6000 mammaer med i det svenske nettverket.

De respektive datoene for de to landene er det tidspunktet i 2024 hvor alle årets naturressurser er brukt opp, dersom det skal være bærekraft.

Ved begge markeringene holdes det appeller der budskapet er at Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, er i ferd med å glippe.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fra demonstrasjonen utenfor Stortinget 12. april. Foto: Rebellmammaene.

– Våre barn vil måtte betale dyrt for våre feil. Barn i fattige deler av verden lider allerede på grunn av vår fossilavhengighet. Det kan vi som mødre ikke akseptere, derfor samles vi og markerer barns rett til en levelig framtid, sier Rita Antunes, mor til to og medlem i Mammaopprøret, i en pressemelding. 

Mammaopprøret er en del av den internasjonale klimaorganisasjonen Mothers Rebellion Global som finnes i 30 land, og som har vokst ut av godt kjente Extinction Rebellion.

Mammaopprøret i Norge og Sverige har funnet hverandre.

– Vi kjente ikke hverandre fra før, men har funnet et fellesskap i dette prosjektet. Rebellmammorna i Sverige har også blitt med oss, og strikker både til Stortinget og til Riksdagen. Ingen av oss vil ofre våre barnebarns framtid for å kunne fortsette oljealderen, sier Margarete Wulfsberg, bestemor til tre og medlem i Mammaopprøret.  

Alt som brukes fra Overshoot Day til årets slutt er ressurser vi stjeler fra fremtidens generasjoner, framholder rebellmammaene.


- Annonse -
Vil du annonsere her?