Oslos ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen blir feiret i forkant av bystyremøtet der Oslo kommune gir sin støtte til FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Oslo oppfordrer med dette Norge til å bli del av avtalen. Foto: ICAN Norge.

— Oslo vil presse de borgerlige partiene og Ap på Stortinget til å få Norge med på en internasjonal avtale om forbud mot atomvåpen, sier ordfører Marianne Borgen (SV) til lokalavisen Vårt Oslo.

Forslaget er vedtatt i bystyret, og ble onsdag feiret med kake av ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (AP).

— Vi gratulerer Oslo med en viktig beslutning. Grasrotopprøret mot atomvåpen vokser seg stadig sterkere. Med dette vedtaket sier Oslo tydelig ifra at bystyret støtter befolkningen og tar på alvor den trusselen atomvåpen utgjør, sier Andreas Fosby i Nei til atomvåpen Oslo i en pressemelding.

Oslo er den 14. byen i Norge som slutter seg til by-oppropet. (Oversikt finner du nederst i denne artikkelen.) Internasjonalt er byer som Washington DC, Los Angeles, Sydney, Berlin, Manchester, Hiroshima og Nagasaki en del av appellen.

— Byer er hovedmål for bruk av atomvåpen, mange byer velger derfor å gå foran og markere støtte til FNs atomvåpenforbud. Det er oppløftende å se at lokalpolitikere tar ansvar når nasjonale myndigheter svikter, sier Mari Seilskjær, koordinator for ICAN Norge.

— Støtten fra Oslo og andre byer er viktig. Det er et klart signal om at atomvåpen er uakseptable, og at vi må forsterke innsatsen for å avskaffe dem, sier Oda Andersen Nyborg i Norges Fredsråd.

Vedtatt av et stort flertall medlemsland

FN-traktaten som forbyr atomvåpen ble vedtatt av et stort flertall av FNs medlemsland i juli 2017. ICAN fikk fredsprisen for å ha kjempet frem atomvåpenforbudet, som Nobelkomiteen anerkjente som «et viktig, kanskje avgjørende, skritt på veien mot en atomvåpenfri verden». Norge har ikke undertegnet traktaten, som trer i kraft når 50 stater har ratifisert den.

— Verden har mange ganger vært nær kjernefysisk katastrofe på grunn av misforståelser, tekniske feil og ulykker. I en multipolar verden med cyberkrigføring, terrorisme, ekstremisme og irrasjonelle ledere kan vi simpelthen ikke fortsette å sette atomvåpen i sentrum for vår sikkerhet. Atomvåpen er en trussel vi kan velge bort, nå er tiden inne for å ta valget, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Dette er de norske byene som har sluttet seg til ICAN Cities Appeal så langt:

 1. Aurskog-Høland
 2. Bergen
 3. Bodø
 4. Hammerfest
 5. Horten
 6. Karlsøy
 7. Kristiansund
 8. Levanger
 9. Mo i Rana
 10. Oslo
 11. Sunndal
 12. Tromsø
 13. Trondheim
 14. Ålesund

Denne saken er publisert i samarbeid med Transit magasin.

- Annonse -
Vil du annonsere her?