FNs generalsekretær Antonio Guterres: – Å forhindre irreversible klimaforstyrrelser er vårt livs kappløp, og et løp for våre liv. Det er et løp vi kan og må vinne. Foto: Eric Bridiers / FN / Flickr.

WMO, Verdens Meteorologiske Organisasjon uttalte torsdag at juli 2019 kan komme til å bli den varmeste måneden på planeten hittil, i målingenes historie.

– Juli har skrevet seg inn i klimahistorien, med dusinvis av nye temperaturrekorder på lokalt, nasjonalt og globalt nivå, sier WMO-sjef Petteri Taalas.

Ved å vise til data fra Europas Copernicus Climate Change Program fra de første 29 dagene av måneden sier WMO at årets juli minst tangerer – og kanskje slår – den tvilsomme rekorden satt i juli 2016.

Men 2016 var preget av at El Niño inntraff, noe som kan bidra til høyere temperaturer. 2019 har ikke El Niño.

Heten i juli etterfulgte den varmeste juni som noengang er notert på jorda, følge globale forskere. I tillegg – uttaler WMO – er årene 2015 til 2019 på god vei til å bli de varmeste fem årene som noensinne er notert.

Taalas fra WMO bemerker en rekke hendelser som faller sammen med de høyere temperaturene.

– Den ekstraordinære heten kom sammen med dramatisk issmelting på Grønland, i Arktis og på de europeiske isbreene. Skogbranner i et omfang man tidligere ikke har sett raser for andre måned på rad i arktiske strøk, og legger øde uberørte skoger som tidligere har absorbert CO2 og som nå istedet omdannes til flammende kilder til drivhusgasser, sier Taalas.

WMO peker også på hetebølgen som koblet grepet om Europa i juli, og der byer som Paris fikk nye varmerekorder. Land som Belgia, Tyskland, Luxembourg og Nederland, noterte nye nasjonale varmerekorder.

– Dette er ikke science fiction, sier Taalas. – Dette er realiteten ved klimaendringene. Dette skjer nå, og det vil bli verre i framtiden om ikke øyeblikkelige klimatiltak iverksettes.

Grupperinger som 350.org, Fridays for Future og Extinction Rebellion er klare til å levere fra seg et rungende rop om dette i globale klimaaksjoner som finner sted 20. og 27. september.

«I takt med at temperaturen øker, gjør vi det samme», uttales det fra organisasjonen 350.org på Twitter.

«Den varmeste måneden i den menneskelige historie betyr at tiden er inne for lederne våre til å iverksette den dristigste klimaaksjonen som er mulig», legger gruppen til.

FNs generalsekretær António Guterres gjentok kravet om hurtig aksjon.

– Bare i dette året har vi sett varmerekordene ryke fra New Delhi til Anchorage, fra Paris til Santiago, fra Adelaide til polarsirkelen. Hvis vi ikke tar affære mot klimaendringene nå, vil disse ekstreme værhendelsene kun utgjøre toppen av isfjellet. Og sannelig – isfjellet smelter hurtig, det også, sa Guterres.

– Å forhindre irreversible klimaforstyrrelser er vårt livs kappløp, og for våre liv. Det er et løp vi kan og må vinne.


Artikkelen er først publisert på Common Dreams, under Creative Commons lisens.

- Annonse -
Vil du annonsere her?