Stian Mathisen i Fortum og Cathrine Røsseland i Øyafestivalen ønsker å hjelpe norske artister og fans til å skape mer klima- og miljøvennlige festivaler. Foto: Jonathan Vivaas Kise.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Pop- og rockhistorien er full av fortellinger om eksentriske artisters sære krav til fasiliteter hos konsert- og festivalarrangører.

Krav som ofte har speilet en artists romslige selvbilde, og som neppe i stor grad har hatt noe med miljø å gjøre (selv om en del artister er veganere). Det er kanskje på vei til å forandres, i alle fall om årets Øyafestival i Oslo blir modellen.

En «rider» er faguttrykket på det som er en liste med krav som arrangørene av en konsert eller festival mottar før artistens ankomst.

Nå er begrepet «The Green Rider» lansert.

The Green Rider er et konsept utviklet av energi- og gjenvinningsselskapet Fortum og Øyafestivalen i fellesskap, og skal legge til rette for at artistene kan ta del i miljøkampen når de utformer sine ridere.

På under en uke har over 700 fans signert oppropet The Green Rider som festivalen har laget i samarbeid med Fortum. I tillegg har flere artister så langt valgt å ta i bruk den grønne rideren. At Sigrid er blant disse, har allerede fått oppmerksomhet i amerikanske Billboard.com, skriver partene i en pressemelding i dag.

– Vi er kjempefornøyde med at over 700 fans har signert The Green Rider fordi de ønsker at artister skal stille klima- og miljøkrav når de spiller konserter. Og så er det veldig kult at vi nå får med Thea Hjelmeland, Pom Poko og Misty Coast som sammen med Sigrid og Unge Ferrari slår et slag for klimaet og miljøet ved å ta i bruk den grønne rideren, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum.

Fra Øyafestivalen. Foto: Mathias Ertnæs.

Dette er en rider

Denne inneholder for eksempel lyd- og belysningskrav, instruksjoner for oppsett av backstage-området, sikkerhetsbehov og næringsbehov for bandet og mannskapet.

Utbredt bruk av blant annet plast, matsvinn og høye CO2-utslipp er eksempler på hvordan festivaler kan sette et negativt miljøavtrykk.

I tillegg til at artister kan ta i bruk den grønne rideren, så kan fans signere oppropet på www.thegreenrider.no for å vise sin støtte til at artister bør stille klima- og miljøkrav.

Fem punkter

Green Rider-initiativet har identifisert fem områder hvor artistene kan stille krav som kan ha en reell effekt på festivalens miljøregnskap – og som det er realistisk at arrangørene kan imøtekomme. De er:

  • Mer vegetarisk mat
  • Redusere bruken av fossilt drivstoff
  • Begrense bruken av engangsplast
  • Bruke lavutslipps transportløsninger
  • Å begrense avfall og sørge for at avfallet gjenvinnes

– Alle artistene vi har spurt så langt har vært veldig interessert i å være med på dette. Det er også viktig for oss å presisere at dette er noe artistene gjør helt frivillig, det betales ikke noe honorar for dette. Vi tror det er mange artister i Norge som ønsker å være del av dette for å bidra til det grønne skiftet, og vi håper at vi sammen kan dra i gang en bevegelse i musikkbransjen, sier Mathisen i Fortum.


 

- Annonse -