Bård Vegar Solhjell (nr. 2 fra h.) er oppgitt og rystet over statsminister Erna Solberg. Her er Solhjell på lanseringen av den nyeste rapporten fra FNs klimapanel. Foto: Kjetil Aasmundsson.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Statsminister Erna Solberg får det glatte lag av generalsekretær i WWF Norge, Bård Vegar Solhjell. I et intervju med NTB signaliserer statsministeren at regjeringen skal la kommunene få bestemme mer, for eksempel i miljøforvaltning.

Det får Solhjell til å reagere.

I en artikkel på ABC Nyheter varsler Solberg at regjeringen skal vektlegge kommunenes syn sterkere i klagesakene som kommer inn til dem. Fylkesmennene og andre statlige organer gis signaler om at det skal sterke nasjonale interesser til for å gripe inn overfor lokaldemokratiet.

Samferdsel og miljø blir nevnt som områder der Solberg mener terskelen for statlig inngripen kan være høyere.

På dagen for framleggelsen av den nyeste rapporten fra FNs klimapanel, postet Solhjell et innlegg på sine Facebook-sider der han går kraftig i rette med Solbergs uttalelser.

«Eg er i grunn oppgitt, ja ganske rysta. Og det skal litt til. Men dette intervjuet med statsministeren er eit miljøpolitisk lavmål. https://www.abcnyheter.no/…/erna-solbergs-beskjed-til-byrak…»…. skriver Solhjell.

Han trekker fram den ferske FN-rapporten som bakteppe, der det blant annet fremgår at det vil være umulig å nå klimamålene uten at vi endrer måten vi bruker areal på.

«Det gir inga meining med klimamål eller mål om å bevare naturmangfald, når utsleppa går opp og kommunane får beskjed om at staten aldri vil følge opp når dei stangar mot eit anna lokalt omsyn. For det er summen av alle dei små, lokale vedtaka som bygger ned natur, og aukar klimagassutslepp.

I intervjuet varslar statsministeren både at dei skal seie meir nei til natur- og miljøomsyn i desse sakene, og at statlege instansar må vere forsiktige med å seie frå. Det er absurd. Skal vi vere forsiktige med å følgje våre eigne mål? Er klimamål og mål om å redusere naturmangfaldet berre til pynt? Eit smykke til fest som må tas av i dei 3-4000 lokale sakene som jo openbart må foran det globale klimaet?»

Solhjell deltok i lanseringsmøtet for FN-rapporten, som del av et panel av relevante aktører. Han gjentok kritikken av Erna Solberg under møtet.


 

- Annonse -