Ill.foto: Pixabay.

«Honningbier og andre pollinatorer dør i hopetall på grunn av insekticider som sulfoxaflor, likevel fjerner Trump-administrasjonen restriksjoner bare for å behage den kjemiske industrien».

En gruppe birøktere organiserte seg sist fredag mot Trumps EPA (Environmental Protection Agency, USAs øverste miljømyndighet, red. anm.) i et søksmål grunnet i byråets beslutning om å la et kraftfullt sprøytemiddel – et som forskere advarer om er en del av årsaken til til massedød blant pollinerende insekter over hele USA – komme tilbake på markedet.

I søksmålet hevdes det  at EPAs godkjennelse av sulfoxaflor – markedsført av produsenten, agrokjemigiganten Corteva, som «neste generasjon neonicotinoider» – var ulovlig siden det satte industriens interesser foran helsen til pollinatorer, og ignorerte tilgjengelig forskning.

– «Honningbier og andre pollinatorer dør i hopetall på grunn av insekticider som sulfoxaflor, likevel fjerner Trump-administrasjonen restriksjoner bare for å behage den kjemiske industrien», sa Greg Loarie, en advokat for Earthjustice, en juridisk støttegruppe som representerer birøkterne.

– Dette er ulovlig og et slag i ansiktet på vårt matvaresystem, økonomi og miljø.

Dette står i erklæringen til Earthjustice:

«EPA godkjente sulfoxaflor først i 2013, men takket være et søksmål framsatt av Pollinator Stewardship Council, the American Beekeeper Federation og Earthjustice, omgjorde en domstol (Ninth Circuit Court of Appeals) godkjennelsen. Domstolen erklærte at EPA ikke hadde klart å legge fram pålitelig forskning vedrørende sulfoxaflors påvirkning på honningbifolk.

I 2016 godkjente EPA sulfoxaflor på nytt som en følge av innføringen av betydelige restriksjoner for å redusere risikoen mot honningbier og andre pollinatorer. 12. juli 2019, uten noen offentlig kunngjøring, fjernet Trump-administrasjonen disse restriksjonene på sulfoxaflor, og godkjente en rekke nye bruksområder for sprøytemiddelet.»

Blant saksøkerne er birøkter Jeff Anderson, the Pollinator Stewardship Council, og American Beekeeper Federation.

– Det er utilbørlig at EPA kun lener seg til forskning fra industrien, som grunnlag for å la sulfoxaflor komme tilbake på jordbruksarealene våre, sa Michele Colopy i the Pollinator Stewardship Council.

– Massedød i titusentall blant bikoloniene fortsetter stadig å opptre, og sulfoxaflor spiller en stor rolle i dette problemet. EPA skader ikke bare birøkterne, levebrødet deres og biene, men også nasjonens matsystem.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?