Soil Steam maskinen i sving på åkeren (Foto: Innovasjon Norge).

Den Vestfold-baserte teknologibedriften Soil Steam International har utviklet en landbruksmaskin som tilbyr produsenter av frukt, grønnsaker og bær et alternativ til kjemikalier for å få bukt med ugress, sopp og nematoder.

Svaret er rett og slett god gammeldags vanndamp.

Utviklingsarbeid med denne type løsninger for landbruket har blitt drevet av flere andre aktører også, men ifølge Innovasjon Norge er det ingen som har klart å utvikle en like effektiv dampemaskin som det Soil Steam har gjort. Innovasjon Norge har bidratt med finansiering i utviklingsarbeidet.

Håpet til de fem gründerne – som har bakgrunn i mekanikk, ingeniørfag, økonomi, og fra 60 års samlet erfaring med grønnsaksproduksjon – er at den nye teknologien skal revolusjonere landbruksproduksjonen, ikke bare i Norge, men også på verdensmarkedet. Et hint om hva som kan være i vente internasjonalt, er at Soil Steam er i ferd med å undertegne en intensjonsavtale med en av verdens største bærprodusenter fra USA.

Soil Steam-maskinen skal være kapabel til å fjerne hele 98 prosent av ugress, sopp og nematoder i jorda, ved hjelp av vanndamp. Den skal også være den eneste i verden som klarer å dypdampe jord, og – som utviklerne beskriver det – » potensielt ha enorm effekt på matproduksjon verden over».

Fikk vist løsningen for FAO i Roma

Gevinsten ligger i å kunne produsere mer mat, med mindre bruk av sprøytemidler, og dessuten vil maten være mer holdbar, hevdes det.

Denne uka fikk bedriften anledning til å presentere løsningen for selveste FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, lokalisert i Roma. Det skjedde på konferansen «Be the Solution to Soil Pollution».

Også fra norsk fagmiljø kommer det oppløftende meldinger.

– Soil Steam har et produkt som kan revolusjonere produksjonen av grønnsaker, frukt og bær, og har stort potensiale for å gjøre norsk landbruk mer kostnadseffektivt og bærekraftig, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

Soil Steam-gründerne er fornøyde med Norges-seieren i Local EAT Award 2017. Her representert ved gründerne Kåre Jan Johansen, Arvid Laksesvela, Olav Wirgenes, og gulrot-bonde Tor Fuglstein, sammen med jorddamp-maskinen. Foto: Soil Steam International (Foto: Soil Steam).

Bygger fabrikk i Vestfold – selger de første maskinene i løpet av året

– Dette er en annerkjennelse av det norske utviklingsarbeidet. En liten Vestfold-bedrift kan sitte på løsningen som er med på å endre måten vi driver moderne jordbruk, sier Inger Solberg, divisjonsdirektør for Bærekraft i Innovasjon Norge.

En prototyp av maskinen stakk av med seieren i konkurransen Local EAT Award i fjor. Denne sommeren introduserer Soil Steam en kommersiell utgave, og den er både raskere og mer energigjerrig enn protoypen. Dessuten er den billigere å produsere.

– Går alt etter planen så selger vi de første maskinene i løpet av 2018, og samtidig med produksjonen av disse planlegger vi å bygge fabrikk i Vestfold, sier Hans Kristian Westrum, styreformann og daglig leder i Soil Steam International.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?