FNs matvareprogram har kjøpt produkter og tjenester innen krypterte og digitale videomøter fra det svenske selskapet Compodium.
Dette markedet vokser, og svenskene mener noe av forklaringen skyldes globalisering, klimakrise – og Greta Thunberg-effekten. Hurtige konjunktursvingninger bidrar også, skriver selskapet i en post på sine nettsider.
– Fram til nå har vi vært forut for vår tid når vi har snakket om å erstatte fysiske møter med digitale for å holde de negative klimaeffektene av reiser nede. Jeg vet ikke om vi skal kalle det Gretaeffekten, men nå er markedet rede, sier administrerende direktør Bengt Grahn (bildet).
Oppdraget for FN strekker seg over fem år, og den eksakte verdien er ikke oppgitt, bare at den kalles for et «mangemillionersoppdrag». Ifølge Compodium kjøper FN tjenester av denne typen for omlag 500 millioner (sek) hvert år.
FN kjøper i den nyervervede kontrakten med Compodium digitale møterom for 20.000 ansatte på 400 steder.
– Gjennom avtalen har vi også mulighet til å levere tjenester til omkring 100 organisasjoner knyttet til FN. Vi håper at det skal bli mye jobb i de kommende årene, sier Grahn.
FNs generalsekretær António Guterres har ifølge Compodium oppfordret de ulike FN-organene til å arbeide enda mer via digitale videomøter, gå foran med et godt eksempel og redusere på reisingen.
Erik Solheim måtte i fjor forlate stillingen som leder for FNs miljøprogram. Han fikk kritikk for blant annet å ha stort og dyrt reiseprogram.