Trina Spitzkowsky og hennes gruppe har fått beskjed om å holde seg unna Ceduna-parade hvis de viser fram anti-Equinor materiell. Foto: Privat.

(SAKEN ER OPPDATERT) En gruppe på om lag 35 mennesker hadde planlagt å delta med markeringer mot Equinor i en parade under den årlige festivalen Ceduna Oysterfest i Ceduna i South Australia til helgen. Det får de ikke lov til.

LES OPPDATERING: Bystyret i Ceduna gjør retrett – gir lov til markeringer mot Equinor likevel

En representant for de kommunale myndighetene har i klare ordelag gitt gruppen beskjed om at de nektes å delta i paraden om de så mye som nevner ordene Fight For the Bight eller Equinor.

Fight for the Bight er protestorganisasjonen som kjemper mot oljevirksomhet i Australbukta, og Ceduna er byen hvor Equinor har planlagt å ha sitt hovedkvartér dersom boreaktivitet kommer i gang. Også helikoptertrafikken til og fra feltet skal foregå i Ceduna.

Truer med fjerning før paraden starter

Festivalen Ceduna Oysterfest er en tradisjonell festival hvor tilreisende sørger for at den lille byens innbyggertall på litt over 2.000 gjerne dobles i løpet av den helgen festen varer.

– Vi får ikke lov å gå under banner. Vi har demonstrert under denne paraden de to siste årene, og vi har aldri lagt bråk. Dette har ikke vært noe tema før, forteller Tricia Spitzkowsky (bildet), en av deltakerne i gruppen, til Naturpress.

Beskjeden om at årets festival vil foregå under et langt strengere regime enn før, kom fra ansvarlig for turisme og arrangementer i kommunen, Lynette Croft, som også sitter i bystyret.

I en e-post til Spitzkowsky skriver Croft blant annet at «enhver form for propaganda som involverer ordene fight for the bight, Equinor eller lignende [ … ] vil medføre at gruppen din vil bli fjernet fra paraden, og dette er udiskutabelt. Festivalen er en familievennlig helg for feiring, ikke et verktøy for å tilkjennegi meningsytringer. Hvis du har tenkt på å bruke Street Parade til å dele dine meninger, kommer du til å bli fjernet før paraden starter».

Equinor er sponsor

Ceduna Oysterfest har hvert år en hovedsponsor, og de fire siste årene har det vært oljeselskapene som har hatt lisenser i Australbukta som har vært hovedsponsor. I 2016 var BP sponsor, fulgt av Chevron i 2017, mens Equinor var hovedsponsor i 2018 og er det også under årets festival.

Pressetalsperson i Equinor, Erik Haaland, sier at selskapet ikke har noen kommentar til myndighetenes regler for paraden.

– Vi er ikke involvert i organiseringen av arrangementet, sier han til Naturpress.

Skal gå i paraden likevel

Tricia Spitzkowsky sier at det er mange som boikotter årets parade, på grunn av omstendighetene med Equinors mulige oljeboringsaktivitet. Hun tror ikke det kommer så mange som 6.000 mennesker til festen, som det av og til gjør.

– Kanskje kommer det 3.000, sier hun.

Hun forstår ikke myndighetenes holdning til markeringer under årets parade.

– Vi skal spille og synge, og vi har barn med oss. Vi er ikke dumme, men vi ønsker å bli sett og vise at det er en opposisjon mot oljevirksomhet her.

– Men jeg skal gå uansett, og det gjelder flere av oss som er med i Fight for the Bight. Kommer de til å stoppe oss?, sier Tricia Spitzkowsky.

Ifølge Spitzkowsky er det et fåtall av innbyggerne i Ceduna som er for oljevirksomheten, men bystyret er for. Hun mener også at offentlig ansatte i kommunen ikke tør å uttale seg i saken.

– Det heter seg at vi har ytringsfrihet, men i realiteten har ikke vi det her, sier hun.


 

- Annonse -