Fra Cauchari solkraftverk. Foto: Skjermdump/stillbilde, YouTube/Dialogo Chino.

Nord i Argentina, i Jujuy-provinsen, ligger Cauchari solkraftanlegg, med en kapasitet på 315 MW. Det skal levere strøm til 260.000 argentinske husstander.

Med sine 4.000 m.o.h., er det også verdens høyest beliggende solkraftverk, i tillegg til å være det største i Sør-Amerika.

Byggingen er nylig ferdigstilt. Innfasingen av kraften fra anlegget innebærer kutt i CO2-utslippene med 325.000 tonn, ifølge den argentinske avisen Buenos Aires Times.

Det må legges til: Det er det potensielle utslippskuttet man ville få dersom tilsvarende kraftkapasitet med fossilt brensel ble stengt ned. Det ble åpnet et nytt kullkraftverk i Argentina så sent som i 2014.

Kina står bak

Solkraftanlegget er 85 % finansiert med kinesiske investeringer. Det er det to selskapene PowerChina og Shanghai Electric Power Construction Co. Ltd som står bak. Investeringene har løpt opp i 390 millioner USD, og det har bare tatt snaut halvannet år å bygge solkraftverket. Det er også benyttet kinesisk teknologi i anlegget, blant annet fra Huawei, ifølge South China Morning Post.

Kina er i tillegg med på å investere i annen infrastruktur i Argentina, som bygging av vannkraftdammer og jernbane. Også atomkraftverk i regi av kinesiske interesser skal være under vurdering.


 

- Annonse -