Fra Borgarting lagmanssrett i dag. Skjermdump / videostrømming / FB / Greenpeace.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

I dag starter ankesaken mellom den norske stat på den ene siden og Natur og Ungdom og Greenpeace på den andre.

Striden står om hvorvidt staten bryter §112 i Grunnloven, kalt miljøparagrafen, ved at det er åpnet for oljeboring i Barentshavet.

NU og Greenpeace har Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet med som partshjelpere. Perioden mellom 5. og 14. november er satt av til behandling av anken i Borgarting lagmannsrett.

I dommen fra 2018 i Oslo tingrett, der staten vant fram og ble frifunnet, ble det lagt til grunn at klimagasser som stammer fra norskprodusert olje og gass bare er relevant hvis de slippes ut i Norge.

Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, motsetter seg denne slutningen.

Norge har både et rettslig og moralsk ansvar for oljen vi produserer uavhengig av om den brennes i Norge eller i andre land. For verdens klima spiller det ingen rolle hvor i verden utslippene skjer. Vi har signert Parisavtalen, og dermed har vi forpliktet oss til å jobbe for å holde global oppvarming under 1,5 grader. Forskningen viser at de eksisterende feltene tar oss forbi klimamålet, da kan vi ikke åpne opp nye områder for oljeboring, sier Pleym i en pressemelding fra Greenpeace.

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, kommenterer saken slik:

– Verden har funnet langt mer olje, kull og gass enn vi kan bruke. Da skal det bare mangle at verdens rikeste land slutter å lete etter enda mer olje, lengre nord enn noensinne før. Men heldigvis for oss unge har vi en grunnlov som skal beskytte oss mot katastrofale klimaendringer. Det er faktisk ikke lov til å ødelegge kloden med viten og vilje, sier Eiterjord.

Klimasøksmål i hundretalls har pågått og pågår i mange land rundt om i verden. Det største gjennomslaget på anklagersiden i slike rettssaker skjedde i Nederland i den såkalte Urgenda-saken. Den nederlandske staten tapte det søksmålet og ble dømt til å kutte klimagassutslippene med 25 % innen 2020.

Mandag var det støttemarkeringer i favør av miljøorganisasjonene en rekke steder i Norge. Også i andre land har det vært støttemarkeringer, ifølge Nettavisen.


- Annonse -