Kilder bildecollage: Copernicus, Wikimedia Commons, skjermdump Al Jazeera.

I de to australske delstatene Queensland og New South Wales ventes brannrøyken å plage store menneskemengder i de neste dagene.

Alle skogbrannene som herjer driver opp røyk og partikkelfylt luft som «gjør dag til natt», rapporterer Copernicus/CAMS, EUs atmosfæreovervåkingsorgan. Satelittbilder viser at det ligger massive røykskyer over begge de to delstatene. I New South Wales har man tall på at det ikke har vært liknende tilstander de siste 16 årene, og det er erklært unntakstilstand.

Aldri tidligere har brannene heller hatt slik intensitet som i år, og det er nytt at man denne gangen ser branner på steder som ikke tidligere har vært rammet, som nordre deler av New South Wales og de tropiske områdene i Queensland.

Røyken på vei til Sør-Amerika

Røyken fra skogbrannene driver nå over New Zealand og videre utover i sørlige deler av Stillehavet. Satelittobservasjonene viser at røyken kan komme til å nå Sør-Amerika i løpet av noen dager.

Både august, september og oktober har vært tørrere enn vanlig i de østlige delene av Australia. Også i sørlige Afrika er det ekstra tørt.

Mark Parrington, CAMS. Foto: Sebphoto.

Seniorforsker i CAMS, Mark Parrington (bildet), opplyser at brannene overvåkes nøye.

– Vi monitorerer både intensiteten i brannene og røyken, og når vi sammenligner resultatene med gjennomsnittet for de siste 17 årene ser vi at de er svært uvanlige både i antall og intensitet, særlig i New South Wales, til å være så tidlig i sesongen.

Du kan selv følge med på branner rundt om på jorda ved å bruke appen Windy. Der kan du velge «aktive branner» og få visning på et kart.

Statsministeren kritiseres

Statsministeren i Australia, Scott Morrison, har i følge VG fått kritikk for ikke å ville svare på spørsmål om klimaendringer i forbindelse med skogbrannene i Australia

– Ta det ned et par hakk. Det har vært mange provoserende kommentarer de siste dagene fra alle sider av debatten, og det hjelper ingen, sa han på en pressekonferanse onsdag morgen lokal tid, ifølge Sydney Morning Herald, skriver VG.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?