Roger Hallam. Foto: Wikimedia Commons / Steve Eason.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Roger Hallam, en av grunnleggerne av aktivistnettverket Extinction Rebellion, ble intervjuet av den tyske avisen Die Zeit nylig, og kom med kontroversielle utsagn.

Britiske Hallam beskyldes nå fra flere hold for å underspille betydningen av jødeutryddelsen under den annen verdenskrig.

«Holocaust was just another fuckery in human history», sa Hallam til Zeit, eller – forsøksvis oversatt; «Holocaust var bare en av mange misgjerninger i den menneskelige historie».

Han sa også: » … millioner av mennesker har regelmessig blitt drept under grufulle omstendigheter opp gjennom historien … » og » … du kan si at det (Holocaust, red. anm.) er som en vanlig hendelse … «.

Tysk XR tar sterk avstand

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas reagerte på Hallams uttalelser med en tweet:

«Holocaust er mer enn millioner av døde og forferdelige torturmetoder. Å ønske å myrde og utrydde jødiske kvinner og menn er unikt inhumant. Vi må alltid være på vakt slik at vi kan være sikre på: Aldri mer!»

Roger Hallam har vært en omstridt person også innad i Extinction Rebellion. Den tyske grenen av gruppen anklager ifølge The Guardian Hallam for «ofte å lamme arbeidet til XR gjennom andre kontroversielle erklæringer om sexisme, rasisme og demokrati».

Flere av disse uttalelsene skal ha falt i Tyskland til tyske medier.

«Ikke velkommen i Tyskland»

– Vi vil uttrykkelig ta avstand fra Roger Hallams nedverdigende of relativiserende uttalelser om Holocaust. Ved å gjøre det, stiller han seg på helt motsatt side av XRs prinsipper, som ikke tolererer antisemittisme, og han er ikke lenger velkommen i Tyskland, heter det i en tweet fra tysk XR.

Har bedt om unnskyldning

BBC refererer til et innlegg på Facebook der Roger Hallam skriver at han er lei seg for de krasse ordene han brukte, men føler at han ikke trenger å be om unnskyldning for å kaste søkelys på utryddelsen som pågår nå.

«Jeg innser at jeg i intervjuet ble trukket inn i et unødvendig sidespor av debatten, der Holocaust befinner seg, i en kontekst om grusomme folkemord. Jeg ser nå min kulturelle ufølsomhet», skriver Hallam.


 

- Annonse -