Bildet er fra en tidligere "paddle-out" protestaksjon mot Equinor. Foto: Jarrah Lynch / Fight for the Bight.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Miljøorganisasjonenen The Wilderness Societys reaksjon på vedtaket er at de vil vurdere rettslig pågang.

Myndighetsorganet NOPSEMA har to ganger tidligere underkjent miljøplanen til Equinor, før de i dag ga godkjennelse til den siste versjonen. Det er tidligere antydet at Equinor vil kunne starte virksomheten sent i 2020 dersom godkjennelse kommer i år.

Sysla.no skriver at Equinor nå har to av fire godkjenninger før letingen kan begynne, og siterer SBS News. Letingen da er forventet å vare i 60 dager.

Det har vært store protester over lengre tid mot Equinors planer, og de kommer neppe til å stilne nå. Aksjoner har vært holdt mange steder i Australia, og også i Norge, gjennom kampanjen Fight for the Bight.

LES OGSÅ

Vil vurdere de juridiske mulighetene

Miljøorganisasjonen The Wilderness Society skriver i en pressemelding i dag at Fight for the Bight er en av de største miljøaksjonene i Australia noensinne, og at godkjennelsen av Equinor-planen bare vil mobilisere motstanden ytterligere.

70 % av australierne er motstander av oljeboringen, ifølge organisasjonen.

Direktør i The Wilderness Society, Peter Owen, sier dette:

– Vi er målløse over at NOPSEMA har godkjent Equinor-planen som eksperter har slaktet. Forskriftene sier at Equinor må konsultere relevante personer som planen får virkninger for, det inkluderer lokale myndigheter, tradisjonelle eiere og miljøgrupper, men dette har de avvist å gjøre. Den store majoriteten i Australia vil ikke ha oljeboring i Australbukta, og nå vil vi se på de juridiske mulighetene vi har for å beskytte australiere mot denne risikofylte og uønskede boringen.

Equinor har på sin side hevdet at de har konsultert relevante organisasjoner i prosessen.

Hevder omdømmet til både Equinor og Norge vil skades

Miljøorganisasjonen refererer blant annet til en rapport som Sydney University står bak, der det heter at Equinor hele tiden har lagt fram optimistiske anslag for å overbevise opinionen og NOPSEMA om at det er trygt å bore.

«Men vi så en lignende overdreven selvsikkerhet da BP foreslo å bore i Mexicogulfen, og det førte til en av verdens største oljelekkasjer i 2010», står det i rapporten, ifølge The Wilderness Society, med referanse til Deepwater Horizon-ulykken. De mener det bare var flaks som hindret en oljesølulykke på Gullfaks-plattformen i Nordsjøen, driftet av Statoil, bare en måned etter Deepwater Horizon.

Organisasjonen mener Equinor ville stått seg bedre på å droppe planene for Australbukta, før det skader omdømmet til både selskapet og Norge.

«Equinor endret navn fra Statoil for å promotere en grønn troverdighet, men det nye varemerket til det statlig eide selskapet står for overkjøring av lokalsamfunn i et evig jag etter fossile brennstoff», skriver organisasjonen.

«Risiko for unike naturverdier»

Det er de unike naturverdiene i Australbukta som står på spill, mener The Wilderness Society, og viser til at 85 % av de marine artene kun er å finne i dette området. Australbukta er habitat for 36 hval- og delfinarter, inkludert retthvalen og australsk sjøløve, som begge er truede arter, ifølge organisasjonen.

The Wilderness Society mener store deler av kysten av Sør-Australia vil kunne bli rammet av oljesøl ved en eventuell blow-out, trass i sikkerhetstiltak som ligger inne i Equinors miljøplan.

Equinor har foreløpig ikke lagt ut noen pressemelding om den siste utviklingen i Australia, men har tidligere uttalt at de kun vil gjennomføre borevirksomhet i Australbukta dersom de kan gjøre det på en trygg måte, og med godkjenning fra myndighetsorganet NOPSEMA.


 

- Annonse -