Illustrasjonsfoto - det er ikke den avbildede katten som omtales i artikkelen. Foto: Pixabay.

Når lovverket først benyttes til å forsvare dyr, kan det svi i lommeboka på tobeinte.

Det var i fjor sommer at det kom inn meldinger om at publikum hadde lagt merke til en katt med en stygg øyeskade, som vandret rundt i et boligfelt i Sunnfjord. Etter en stund dukket katten opp igjen med tre kattunger, og ble ivaretatt av en beboer i området. Nå er katteeieren dømt til å betale 14 000 kroner i bot for å ha unnlatt å gi tilstrekkelig hjelp til sin katt.

Det er Dyrebeskyttelsen Norge som melder dette.

Skal ha vanskjøttet pus i 5 år

Ifølge dyrevernorganisasjonen skal mannen i perioden 2013 til 2018 ha unnlatt å gi medisinsk tilsyn til katten sin, som hadde en alvorlig skade på det ene øyet. Det var bekymrede beboere i nabolaget som hentet inn katten som gikk utendørs og fikk bragt denne til veterinær, da den ikke så ut til å bli ivaretatt av noen.

Øyeskaden skulle vise seg å være såpass alvorlig at katten måtte fjerne øyet. I tillegg har den fått permanente skader på det andre øyet. Publikum skal ha varslet både Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen Norge, hvor sistnevnte valgte å anmelde mannen for brudd på dyrevelferdsloven, da vedkommende stod frem som eier av katten, skriver Dyrebeskyttelsen Norge.

Mannen skal også ha innrømmet at han har latt hunnkatten gå ukastrert utendørs, som har ført til minst 16 kattekull i løpet av åtte år, som han ikke kunne redegjøre for hvor hadde blitt av. Katten er nå ivaretatt av en ny eier, og skal etter forholdene ha det godt i sitt nye hjem.

Det var publikum som først varslet om saken til Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen Norge, og Dyrebeskyttelsen Norge sentralt som valgte å anmelde saken til politiet.

Politiet tok ut siktelse i saken for brudd på dyrevelferdsloven § 37 første ledd jf. §24 og § 3 for å ha overtrådt bestemmelsen om at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare, i tillegg til som dyreholder å ha unnlatt å sikre at dyr får godt tilsyn og stell. Høsten 2019 valgte politiet å straffe mannen i form av bot på 14 000 kroner. Mannen har godtatt boten, for å ha unnlatt å sikre at katten fikk tilstrekkelig veterinærhjelp.

Ansvarsfraskrivelse aksepteres ikke

Dyrebeskyttelsen Norge sier seg svært fornøyde med at påtalemyndigheten har reagert på behandlingen av katten og dens kattunger i denne saken og har bøtelagt vedkommende for brudd på dyrevelferdsloven. Hadde ikke mannen vedtatt boten, ville saken gått for domstolene, med risiko for større bot, bemerker organisasjonen.

– Dyrebeskyttelsen Norge kan ikke lenger akseptere kattehold der eier fraskriver seg ansvar for kattunger og unnlater å ta katten til veterinær, derfor kommer vi til å teste flere liknende saker juridisk, i tida som kommer. Vår anbefaling er selvfølgelig at alle katter blir kastrert og ID-merket. Dette er gode tiltak som vil stanse mye unødvendig lidelse, forteller daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.


 

- Annonse -